"Het is niet het doel van Klazien en mij om een hele zware voorstelling op te voeren", aldus de Bossche regisseur Janneke Franke.
"Het is niet het doel van Klazien en mij om een hele zware voorstelling op te voeren", aldus de Bossche regisseur Janneke Franke. (Foto: )

Musical over Paleiskwartier in de maak

  Cultuur

Het Paleiskwartier bestaat inmiddels al heel wat jaren en is flink uitgebreid, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Politieke spelletjes, vooroordelen en intriges kwamen allemaal voorbij. Als oppeppertje werd het volgende bedacht: een musical over het Paleiskwartier waarbij alles voorbij kwam, maar dan op een grappige en luchtige manier. Wij spraken met de Bossche regisseur: Janneke Franke (41).

door Marèl Holtermans

DEN BOSCH - "Zelf woon ik in Boschveld en hoewel dat naast het Paleiskwartier ligt, kende ik de wijk eigenlijk niet heel goed", geeft Janneke toe. "Maar toen ik benaderd werd voor deze musical, vond ik dat direct een goed plan. Hopelijk kan het een brug slaan tussen 'het chique Paleiskwartier' en Boschveld."

Intriges en wietplantages
"De afgelopen jaren is de wijk best veel veranderd en dat is interessant om te zien. In de wijk wonen meer mensen met veel know how en mogelijkheden. Dat is natuurlijk heel fijn. Maar het is ook een wijk waar blijkbaar een verbondenheid mist. Dat durf ik zelf niet hard te maken, maar is de reden waarom mijn compagnon Klazien - die wél in de wijk woont - deze musical wilde maken. Volgens haar zijn er redelijk wat intriges en problemen door vooroordelen geweest. Ook zijn er wietplantages opgedoken, wat een stempel drukte op de sfeer in de wijk."

Verschillende verhalen
"Het is overigens niet het doel van Klazien en mij om een hele zware voorstelling op te voeren", vertelt ze. "We willen juist op een grappige manier laten zien wat er allemaal in de wijk gebeurd is. Door verschillende verhaallijnen door elkaar te laten lopen, herkent iedereen zich wel in iemand. Of ken je wel iemand die op één van de personages lijkt."

Paleiskwartier & Boschveld
Janneke is zelf zeker geen onbekende op het toneel. Ze is theatermaker van beroep en heeft al veel theatervoorstellingen op haar naam staan. Deze voorstellingen werden zowel in Den Bosch als ook in andere steden gehouden.

Het bijzondere van deze voorstelling vindt ze dat het een mooie samenwerking is tussen Bosschenaren. "En dan ook tussen het Paleiskwartier en Boschveld. In januari hielp ik bij een voorstelling over Boschveld en toen doneerde het Paleiskwartier een prachtig kunstwerk. Nu doet Boschveld wat terug door te helpen met de kostuums, hapjes enzovoort."

Spektakel
De voorstelling is volgend jaar te zien rond september/oktober, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Janneke: "Het is fantastisch dat we een groep hebben gevonden die er allemaal écht voor wil gaan. Zowel de cast als de mensen eromheen en dat komt met name door het enthousiasme van Klazien. Kortom: het wordt een heel spektakel!"

Meer berichten