De Duketown Ladies heten u van harte welkom om een keer vrijblijvend te komen luisteren en/of mee te zingen.
De Duketown Ladies heten u van harte welkom om een keer vrijblijvend te komen luisteren en/of mee te zingen. (Foto: )

Duketown Ladies zoeken versterking

  Cultuur

Wat kan zingen toch heerlijk zijn. Dat bleek weer eens bij de repetitie van de Duketown Ladies, het 23 leden tellende Bossche barbershop-koor. Met vier stemmig, a capella, nemen zij u mee in een stemmige wereld van luisteren, zien en beleven. Zij repeteren volop voor hun 3 optredens bij de Margriet Winter Fair in de Brabanthallen op 23, 24 en 25 november.

DEN BOSCH - Barbershop zingen is een soort close harmony met alleen een stem en zonder instrument. De zangstijl is rond 1900 afkomstig uit de Afro-Amerikaanse kerken waar close harmony een lange traditie kent. Het 'zusje' barbershop linkt men aan de kapperszaken destijds, waar iemand - wachtend op een scheer/knipbeurt - spontaan begint te zingen en anderen daar met een eigen toon op aansluiten.

Dirigent Evelien Janssen-Clement: "Voor luisteraars ligt barbershop zingen makkelijk in het gehoor, maar de uitvoering is dat niet direct. Alles wat het lied uitdraagt -vrolijkheid, verliefdheid of weemoed – wordt extra versterkt door mimiek en lichaamstaal. Dat vraagt om kwaliteit betreffende choreografie en om alles zonder bladmuziek te zingen, maar … kijk ons, hoe ver we zijn, alles is te leren."

Duketown Ladies Tryntsje van Vessem en Marti Hegt: "We zijn 9 jaar geleden via een advertentie in de krant gestart. De eerste 5 jaar onder leiding van oprichter Ton Husson en nu met Evelien Janssen-Clement die het conservatorium volgde. We treden zo'n 5 keer per jaar op en hebben al veel gezellige en succesvolle optredens gehad, zoals ons laatste buitenoptreden bij het Noordbrabants Museum tijdens Open Monumentendag."

Er staat een hechte groep die het uitstekend met elkaar kan vinden. Dat blijkt. Gezellig keuvelend wordt gewacht tot Evelien vriendelijk maar kordaat de groep bijeen vraagt. Er volgt volledige concentratie en dan gaan de ladies los. Prachtige afwisselende liederen die voor evenzovele emotionele momenten zorgen. Zoals bij Prayer of The Children, mooi ingetogen, recht uit het hart, kippenvel, en dan weer uitgelaten bij Lazy Day of het kolderieke Seaside Rendez-vous, met gebruik van een kazoo instrumentje, u weet wel, waarmee wij vroeger ook musiceerden met een kammetje, shagvloeitje eromheen, blazen en op naar het theater!

Tryntsje en Marti: "Volgend jaar vieren we ons 10-jarig bestaan. Dat wordt speciaal, daarover volgt nog ruime informatie. We willen ons repertoire vergroten, verdiepen en onze zangtechniek versterken. Met name zoeken we ladies met hoge zangstemmen (bij barbershop: tenors) en lage stemmen (bassen). Dus ladies, maak uzelf én ons blij en sluit u bij ons aan. Wij heten u van harte welkom om vrijblijvend te komen luisteren en/of mee te zingen."

De Duketown Ladies repeteren iedere maandagavond van 19.30 tot 22.15 uur in het Dieze College (voormalig De Rietlanden) aan de Bilderdijkstraat 20 in Den Bosch. Kijk voor aanvullende informatie op de website www.duketownladies.nl, of mailen naar secretariaat@duketownladies.nl.

Meer berichten