Voorlopig vind je Ferdi in Den Bosch achter de draaitafel, maar hij heeft wel al optredens in het buitenland vaststaan.
Voorlopig vind je Ferdi in Den Bosch achter de draaitafel, maar hij heeft wel al optredens in het buitenland vaststaan. (Foto: )

In gesprek met de Bossche DJ Fonk: 'Ik geniet erg van muziek maken'

  Cultuur

Hij is meerdere malen voor een optreden in het buitenland geweest, maar draait ook veel in ons eigen stadje. Ferdi Wijnmaalen, beter bekend als Fonk, geniet van optreden en muziek maken. Wij van indebuurt gingen langs om Fonk beter te leren kennen.

door Marèl Holtermans

DEN BOSCH - Frankrijk, Servië, Oeganda... het zijn slechts een paar landen waar Ferdi Wijnmaalen is geweest om plaatjes te draaien. De Bosschenaar, die gek is op de stad, is wat ons betreft met recht een top-dj te noemen. Al vindt hij zelf dat dat reuze meevalt: "Ik heb nog een andere baan nodig naast muziek maken."
Hij draait al ruim tien jaar, soms alleen en soms met anderen. Zijn stijl? "Moeilijk te omschrijven", vertelt Ferdi. "Maar ik denk wel dat ik een eigen sound heb gevonden. Het is een mix van Afrikaanse muziek met funk en disco. Maar af en toe komt er ook een beetje elektronische muziek tussen. Die laat ik graag horen bij Koudijs Kafé en soms in het buitenland. Of vroeger bij café Cordes."
Festival in Oeganda Den Bosch is één van zijn favoriete plekken om te draaien, maar hij is ook meerdere malen op het vliegtuig gestapt om zijn songs in het buitenland te laten horen. Zo draaide hij afgelopen maand voor de tweede keer op het vierdaagse Nyege Nyege festival in Oeganda. Dit is een van de grootste festivals van oost-Afrika en het is totaal anders dan welk ander festival dan ook ter wereld. Naast Fonk treden er met name Afrikaanse artiesten op die voor een 'african-vibe' zorgen.
Ferdi: "Het festival is erg uniek. Met name omdat de hele community van het dorp waar het festival is, Jinja, erbij betrokken wordt. Daarnaast is de muziek die gedraaid wordt erg opzichzelfstaand en daardoor heel bijzonder. Ik sprak af en toe locals aan en vond het leuk om ze te verrassen met gratis kaartjes. Ik hoop dat ze een leuk feestje hebben gehad."

FONK YOU
Voorlopig vind je Ferdi in Den Bosch achter de draaitafel, maar hij heeft wel al optredens in het buitenland vaststaan: Schotland, New York en opnieuw Oeganda. "Ik hoop dat ik dan een tour door Afrika kan doen. En daarnaast hoop ik nog een keer in Azië te draaien. Dat is al een keer gebeurd, maar het zou leuk zijn om dat opnieuw mee te maken! Maar ik ga me eerst focussen op FONK YOU, een feestje dat ik 27 oktober voor het eerst organiseer bij Van Aken waarbij ik andere dj's heb uitgenodigd die mij hebben geïnspireerd om muziek te maken."

Meer berichten