Foto: Amber Zwanenberg

Jeroen Bosch koor jubileert met concert en een lezing

  Cultuur

DEN BOSCH - Den Bosch muziekstad maakt zich op voor een groots muzikaal feest. Het Jeroen Bosch koor viert haar 50-jarig bestaan met twee concerten en een extra bijpassende lezing. Op zaterdag 26 mei werd met het Lenteconcert al de toon gezet. Op zondagen 7 en 28 oktober volgt in de Grote Kerk de apotheose met het hoogdravende haast gewelddadig aandoende concert 'Carmina Burana'.

Door Ad Pijnenburg

Het honderd leden tellende Jeroen Bosch koor heeft voor deze bijzondere koorproductie samenwerking gezocht met pianisten, solisten, kinder-en jeugdkoor 'De Fermaatjes' en de gelouterde musici van muziekvereniging TOG.

Engels leren met zingen
Zanggroep De Fermaatjes zingt onder leiding van dirigente Amber Zwanenberg: "Deze groep is erg jong. Voor hen is het spannend." Fin en Alysha (9) hebben geen spanning: "Zingen vinden we gewoon leuk. Wij leren met zingen ook goed de Engelse taal. Ons optreden bij de kinderkooropera over 'Pythonia en Pagode' vinden wij het mooiste". Als bij de repetitie De Fermaatjes jeugdgroep (12 jaar tot en met middelbare school) aantreedt neemt Paul van Gulick het even over van Amber. Hij loopt de zanglijnen met hen door en geeft tips hoe de zangtechniek kan worden verbeterd.

Studentenliederen
Dat past overigens bij het bombastische karakter van Carmina Burana, de Latijnse naam voor 'liederen uit Beurn', een dorp in Beieren waar het middeleeuws manuscript werd gevonden met meer dan tweehonderd liederen en gedichten geschreven door de in die tijd over geheel Europa zwervende studenten (vaganten). Zij beschrijven daar hun levenservaringen met belangrijke thema's als de ontluikende natuur, kritiek op de wereldlijke en kerkelijke overheid en verheerlijking van het vrije leven. Carl Orff gebruikte deze teksten en componeerde er zijn eigen muziek bij.

Ware uitdaging
Dat vrije leven staat ook centraal in het concertprogramma als 'Wat is goed leven'? Dirigent Paul van Gulick, zelf een bekwaam gekend componist, weet op meesterlijke wijze de Carmina Burana voor het voetlicht te brengen. En bijzonder deze keer, met vocale ondersteuning van het zestig tellende Bossche kinder- en jeugdkoor 'De Fermaatjes'. Een echte uitdaging want Carmina Burana is vol met staccato afwisselend snelle en langzame passages en in Latijn gezongen en zie, de jongsten uit het kinderkoor (5 tot 11 jaar) worstelen nog met hun muziekboek dat bijna groter is dan zijzelf.

Het concert begint op zondagen 7 oktober 28 oktober om 14.30 uur in de Grote Kerk. Na de pauze volgt de première van Gouden Jeroen Bosch Koor, geschreven door Paul van Gulick speciaal ter gelegenheid van het Gouden Jubileum. Kaarten zijn te koop via de website van het Jeroen Bosch koor.

Meer berichten