Ferdi Wijnmaalen (rechts) en Chris van Dongen willen dat er meer Afrikaanse sounds in Den Bosch klinken en brengen daarvoor de African Disco Club naar de Bossche Tramkade. Foto: Stevie Powers
Ferdi Wijnmaalen (rechts) en Chris van Dongen willen dat er meer Afrikaanse sounds in Den Bosch klinken en brengen daarvoor de African Disco Club naar de Bossche Tramkade. Foto: Stevie Powers (Foto: )

Bossche dj's slaan muzikale brug tussen Brabant en Afrika

  Cultuur

DEN BOSCH - De Bossche dj's Ferdi Wijnmaalen (Fonk) en Chris van Dongen (Crisio) reisden afgelopen week voor het tweede jaar op rij af naar Oeganda om daar tussen donderdag 6 en zondag 9 september te draaien op het Nyege Nyege festival in de stad Jinja. Die muzikale brug zet ook in Den Bosch voet aan de grond met Afrikaanse clubavonden op de Tramkade.

Wijnmaalen is zo'n 12 jaar geleden begonnen met draaien in het Bossche café Cordes. De eigenaar van het Bossche café had daarnaast een club in de hoofdstad van Oeganda. Van Dongen heeft zeven jaar in hoofdstad Kampala gewoond en heeft in diezelfde club jarenlang gedraaid. Op deze plek hebben de twee Bosschenaren elkaar ontmoet. Door de contacten die Van Dongen had, is hij vrijwel sinds het begin van festival Nyege Nyege als dj erbij betrokken.

Verbonden in muziek
Vorig jaar heeft hij Wijnmaalen uitgenodigd om er ook te komen draaien. Voor beide Bosschenaren werd dit een heel bijzondere ervaring. De verbondenheid door de muziek, de speciale locatie en het talent van Afrikaanse artiesten. Er begon bij beiden iets te broeien. Er werd maanden aan een plan gewerkt om op een constructieve manier een muzikale brug te slaan tussen West-Europa en Oost-Afrika.

Zo is de clubtour African Disco Club ontstaan. Een clubavond die onder andere in Koudijs, Festival Mundial en op Red Light Radio proef heeft gedraaid. Vol Afrikaanse muziek en altijd met een of meer Afrikaanse artiesten op de line-up. Naast deze clubavond wordt er ook veel tijd besteed aan het koppelen van artiesten aan dj's of producers en om hen op allerlei manieren te ondersteunen.

Bedrijfsleven helpt mee
De Nederlandse ambassade in Oeganda kreeg lucht van de plannen om dit jaar weer naar Oeganda te gaan en zijn zo bij het project betrokken geraakt. Daarnaast helpen zo'n acht Nederlandse bedrijven door middel van sponsoring mee met onder meer het bekostigen van de reis. Want niet alleen Wijnmaalen en van Dongen reisden dit jaar af, ze namen de Amsterdamse dj/producer Jarreau Vandal mee. Hij werd zo enthousiast toen hij over dit project hoorde, dat hij Oeganda en in het bijzonder het Nyege Nyege festival zelf wilde ervaren.

In het najaar gaan ze hiermee door, en wel op zaterdag 13 oktober met de African Disco Club bij Van Aken in het Werkwarenhuis op de Tramkade in Den Bosch. Aangezien het World Food Day is presenteren zij deze avond dan ook een Afrikaans menu. Op de line-up staan naast Ferdi 'Fonk' Wijnmalen de dj's Kampire uit Oeganda, Samedia Shebeen en Bung Law.

Meer berichten