Bluesrockduo Paramatman, bestaande uit zanger/gitarist Koen Jacobs (links) en drummer Jeroen Wagtmans, won vorig jaar de Bossche Band Battle. Foto: Roosframboos Fotografie.
Bluesrockduo Paramatman, bestaande uit zanger/gitarist Koen Jacobs (links) en drummer Jeroen Wagtmans, won vorig jaar de Bossche Band Battle. Foto: Roosframboos Fotografie. (Roos Framboos Fotografie)

Muzikale tsunami Bossche Band Battle

  Cultuur

DEN BOSCH - De organisatoren van de Bossche Band Battle Frans de Visser en Luuk Bergervoet van Cube-Music hebben de line Up voor het derde jaar rond. Net als de vorige edities zal Den Bosch schudden op haar grondvesten. Uit het alsmaar uitdijende muziekaanbod zijn opnieuw verantwoorde keuzes gemaakt.

Door Ad Pijnenburg

Frans en Luuk: "Man, man, bloed, zweet en liters koffie heeft het gekost maar daar is hij dan De Bossche Band Battle 2018. Uit veertig aanmeldingen hebben we vijftien topbands geselecteerd met verschillende muziekstijlen zoals: jazz, rock, pop, hiphop, folk en metal, het komt allemaal voorbij."

Profileren
De namen van de geselecteerde bands zijn voor velen mogelijk abracadabra. Maar dat kan snel veranderen. Frans en Luuk: "De optredens worden steevast goed bezocht. Zo trok de finale van vorig jaar, gewonnen door power blues rock duo Paramatman uit Tilburg een afgeladen Bossche Willem Twee poppodium. De winnaar van de Battle 2018 verdient de mogelijkheid om zich op een professionele wijze in de muziekwereld te profileren door middel van het produceren van een nummer in beeld en geluid ofwel, mét videoclip.

Drie pools
Voor je het weet is de Battle dus dé springplank die leidt tot optreden op Pinkpop of Festival Sziget in Boedapest dat dit jaar door honderdduizenden is bezocht. De voorrondes worden in drie pools gespeeld: pool 1 op 25 september bij Muziekcafé Lohengrin met Lokotov Mocktail, Papajahkur, Plus Thirty One, Echo Empire en Rockford; Pool 2 op 29 september bij Azijnfabriek met Holsaby, Myllie & The Tunes, Nocturnal Waters, Lavatory Lazy en An Adverse Copy; en pool 3 op 13 oktober bij Koudijs Kafé met Clitterband, Pop Goes The Weasel, Morning Dawn, Terra Down en Spiritbox.

Popstad
De Bossche Band Battle roept herinneringen op aan de 50 en 60'er jaren toen Den Bosch, na Den Haag, de tweede Popstad van Nederland was. Over die geschiedenis verscheen in 2003 een uniek boek 'Wereldberoemd in Den Bosch'. Hierin wordt vanaf 1950 een kleurrijk beeld geschetst aan de hand van interviews, anekdotes, foto's en unieke geluidsopnamen. Daarvan zijn nog exemplaren verkrijgbaar.

Finale
Frans en Luuk tenslotte: "Na de voorrondes verleent de jury aan twee bands een extra wildcard voor de halve finale die wordt gespeeld op 27 oktober in het World Scate Center en op 10 november in P79. De vraag is of de deelnemers de jury in een 20 minuten durende showcase kunnen overtuigen voor een spetterende finaleplaats in dé Willem Twee poppodium op 23 november, die bepaalt wie de Bossche Band Battle 2018 wint."

Meer berichten