De koperfanfare van Harmonie Union opent zaterdag 15 september om 21.00 uur de taptoe bij Kerkzicht Nuland. Foto: Rinus van der Heijden
De koperfanfare van Harmonie Union opent zaterdag 15 september om 21.00 uur de taptoe bij Kerkzicht Nuland. Foto: Rinus van der Heijden (Foto: RINUS VAN DER HEIJDEN)

Taptoe Harmonie Union is een jubileum

  Cultuur

NULAND - De taptoecommissie van Harmonie Union uit Nuland houdt één keer in de 5 jaar een taptoe op het Kerkplein. De 8e editie belooft zaterdag 15 september een indrukwekkend spektakel te worden. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Door Ad Pijnenburg

Er wacht een gevarieerd avondprogramma met deelname van Showkorps 'De Bazuin' uit Leerdam, Drumfanfare 'Exempel' uit Empel en Brigade Pipes & Drums uit Gemert. De taptoe wordt zoals gewend geopend door de koperfanfare van Union. Vervolgens marcheren alle deelnemende korpsen vanuit diverse hoeken in Nuland naar het taptoeterrein bij de kerk. Daarna komen de korpsen gezamenlijk op vanuit de kerk.

Samenwerking
Het Nulands gilde St. Antonius Abt omlijst met haar aanwezigheid alle optredens van de avond. De eigen majorettes hebben de samenwerking gezocht met de majorettes van collega vereniging WIK uit Geffen. Twintig meiden treden op tijdens de show van Union.

Harmonie Union is opgericht in 1873, hetzelfde jaar dat Heineken haar eerste bier brouwde. Bepalend voor de oprichting lijkt dat laatste niet, hoewel voor velen nog steeds de vraag rijst, waarom gemeente Nuland het officiële verzoek tot het oprichten van een Harmonie binnen 1 dag honoreerde inclusief het gebruik van een schoollokaal als repetitieruimte?

Hoe dan ook, 145 jaar 'Woaterbloazen', zoals de bijnaam van Union luidt, omdat elke eerste zondag van mei als de Harmonie haar muzikale wandeling maakte het steevast pijpenstelen regende. Unionmuzikant Hans van Erp: "Jawel, al bij d'n eerste druppel, rap het café in." Hans schreef het boek 'Harmonie Union Nuland door de jaren heen 1873-1993'.

Stapje terug
Dirigent Hans van Leeuwen leidt de ruim honderd leden tellende Harmonie sinds 1993. Hij promoveerde met het orkest naar de Ereafdeling maar constateerde, continuering zou een te hoge druk vragen. Muziek maken is voor het plezier met een lage instapdrempel voor de jeugd. Dus werd in goed overleg een stap terug gemaakt naar uitmuntend in de derde divisie.

Harmonie Union speelt ook daar op hoog niveau concertwerken van 'La Quintessenza' of 'Hymne of The Highland', ook filmmuziek en eigentijdse popmuziek. Dirigent van Leeuwen repeteert in De Meent voor de grote jubileumuitvoering. De groep is klein wegens vakanties en het is warm in de Meent. Dat leidt tot ruimte voor wat humor als een klarinet een wat 'schurende' muzikale noot speelt. Van Leeuwen reageert met: "Week je rietje ruim voor spelen in een glaasje jenever. Dat is goed voor de nerf, klank en duurzaamheid!"

Meer berichten