Men kan dergelijke taferelen in de week van 13 tot en met 17 augustus weer op hun pad tegenkomen tijdens het One Week Filmproject.
Men kan dergelijke taferelen in de week van 13 tot en met 17 augustus weer op hun pad tegenkomen tijdens het One Week Filmproject. (Foto: Justin Stolwijk)

Solos wint de Chappin Cultuurprijs 2018

  Cultuur

DEN BOSCH - Nieuwe Filmers, het filmplatform voor en door jonge filmmakers, heeft de Van den Udenhout-Chappin Cultuurfondsprijs 2018 in de wacht gesleept. Stichting Solos, de organisatie achter het Bossche filmmakersplatform, neemt de prijs later dit jaar officieel in ontvangst.

Naast de eer bestaat de prijs uit een geldbedrag van 7.500 euro, dat Nieuwe Filmers gaat gebruiken voor de productie van een korte film van een jong filmtalent. Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds is in 2001 ingesteld bij het afscheid van Joep Chappin als directeur van autobedrijf Van den Udenhout. Na het overlijden van Chappin in 2016 heeft directeur Kurt Verhees besloten als eerbetoon aan zijn voorganger het Cultuurfonds voort te zetten en de tweejaarlijkse prijs te blijven toekennen aan personen of culturele organisaties die zich in Den Bosch en omgeving op een bijzondere manier onderscheiden. De jury, bestaande uit Kurt Verhees, Jes van Rixtel en Charles Witlox heeft besloten dat de prijs die in 2018 voor de tiende keer wordt uitgereikt, gaat naar Stichting Solos voor het programma Nieuwe Filmers.

'Creatieve springplank'
Stichting Solos dat opgericht is en geleid wordt door Marjoes Corsten en Marcus Peters, is een non-profit instelling die nu 11 jaar bestaat. In hun eigen woorden is Solos 'een creatief platform en springplank naar professionaliteit' in Den Bosch voor jongeren en young professionals. Het is een laagdrempelige broedplaats voor idee-ontwikkeling met publieksgerichte presentaties van projecten vanuit ideeën van de jongeren en young professionals zelf.

Filmcafé
Solos onderscheidt zich met het Nieuwe Filmers Filmplatform, opgezet op vraag van jonge filmmakers en samen met hen verder ontwikkeld. Solos organiseert in dat kader onder meer Nieuwe Filmers Filmcafés, Masterclasses, het One Week Filmproject, Film Festival en een Natraject, met de Verkadefabriek als partner. De stichting heeft weinig financiële armslag maar weet wel steeds bekende filmmakers, zoals Dick Maas, te verleiden om tijdens de Filmcafés in de Verkadefabriek presentaties te verzorgen en met jonge talenten van gedachten te wisselen.

Film in een week
Het Bossche filmmakersplatform houdt in de week van 13 tot en met 17 augustus het jaarlijkse One Week Filmproject. Daarin ontwikkelen jonge talenten, met een zelf georganiseerd filmteam, onder begeleiding van ervaren filmprofessionals, een productie van zelfgeschreven script naar afgeronde film. En dat allemaal in één week. Een professionele jury beoordeelt die films en een wijst een winnaar aan.

Die gaat niet met lege handen naar huis. Zoals Hollywood de Oscar heeft en Cannes de Palme d'Or, zo heeft Den Bosch het Paradepaardje; de filmaward voor de beste korte film gemaakt in dat One Week Filmproject. Die wordt uitgereikt tijdens de premièreavond op zaterdag 8 september in de Verkadefabriek. Naast het Paradepaardje 2018, met extra geldprijzen ter waarde van 1250 euro voor het winnende team, wordt de Publieksprijs uitgereikt en de juryprijzen voor Beste regie, Beste Scenario, Best Acting m/v, Beste Sounddesign, Beste Camera DOP (director of photography), Beste Editing, Beste Production Design.

Meer berichten