Jurylid Jean Marc Reinold overhandigt de cheque behorende bij de JBZ-Award aan de winnaar Lotte van der Pasch.
Jurylid Jean Marc Reinold overhandigt de cheque behorende bij de JBZ-Award aan de winnaar Lotte van der Pasch. (Foto: )

Lotte van der Pasch wint JBZ Award

  Cultuur

Lotte van der Pasch heeft de JBZ-Award 2018 gewonnen, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. De pas afgestudeerde kunstenaar van AKV|St.Joost ontvangt 2.500 euro om te besteden aan de uitvoering van nieuw werk. Ook wordt zij in de gelegenheid gesteld werk tentoon te stellen op de boulevard van het ziekenhuis, samen met alle voorgedragen eindexamenkandidaten en Jeroen Nissen, de winnaar van vorig jaar.

DEN BOSCH - Het winnende werk van Lotte van der Pasch komt tot leven wanneer zij er zelf bij is. Met haar 'bank' en enthousiasme maakt zij nu al plannen om de dialoog aan te gaan met patient en bezoeker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De zomerexpositie met het werk van de jonge kunstenaars is van 7 juli tot en eind september op de boulevard van het ziekenhuis te zien. Op woensdag 5 september vindt om 16.00 uur een vernissage plaats in de expositieruimte.
De academie had negen kunstenaars voorgedragen uit verschillende disciplines (grafisch ontwerp, beeldende kunst en illustratie). De jury heeft drie genomineerden geselecteerd voor de JBZ Award 2018. Alle drie eindexamenkandidaten hebben een gemene deler. Zij geven met hun eindopdracht een statement af naar de maatschappij. Aangezien het Jeroen Bosch Ziekenhuis midden in de maatschappij staat, zijn de opdrachten passend binnen de criteria die het JBZ gebruikt bij de jurering. Bovendien hebben de kunstenaars met een uitstekende presentatie laten zien dat zij vakmanschap bezitten.
De JBZ Award is in 2012 voor het eerst uitgereikt. De jury van de JBZ-Award bestond dit jaar uit Jean Marc Reinold (voorzitter van de kunstcommissie van het JBZ), Ilse Vermeulen (beeldend kunstenaar en eigenaar Galerie InDruk) en Jeroen Nissen (de winnaar van vorig jaar). Jean Marc Reinold reikte de prijs uit op 28 juni na de diploma-uitreiking van AKV/St.Joost. De jury waardeert de eenvoud en toegankelijkheid die Lotte gecreëerd heeft met haar 'bank' en haar eigen persoonlijkheid."
Naast Lotte van der Pasch werden Dylan van de Wal en Amber Wildeman genomineerd.

Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij samengewerkt wordt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het aan het Bossche publiek te tonen.

Meer berichten