De uitreiking van de JBZ-Award aan de winnaar Lotte van der Pasch.
De uitreiking van de JBZ-Award aan de winnaar Lotte van der Pasch.

Kunstenaar Lotte van der Pasch wint JBZ Award 2018

  Cultuur

Lotte van der Pasch heeft de JBZ-Award 2018 gewonnen, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. De pas afgestudeerde kunstenaar van AKV|St.Joost ontvangt 2.500 euro om te besteden aan de uitvoering van nieuw werk. Ook wordt zij in de gelegenheid gesteld werk tentoon te stellen op de boulevard van het ziekenhuis, samen met alle voorgedragen eindexamenkandidaten en Jeroen Nissen, de winnaar van vorig jaar.

DEN BOSCH - Het winnende werk van Lotte van der Pasch komt tot leven wanneer zij er zelf bij is. Met haar 'bank' en enthousiasme maakt zij nu al plannen om de dialoog aan te gaan met patient en bezoeker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De zomerexpositie met het werk van de jonge kunstenaars is van 7 juli tot en eind september op de boulevard van het ziekenhuis te zien. Op woensdag 5 september vindt om 16.00 uur een vernissage plaats in de expositieruimte.

Genomineerden
De academie had negen kunstenaars voorgedragen uit verschillende disciplines (grafisch ontwerp, beeldende kunst en illustratie). De jury heeft drie genomineerden geselecteerd voor de JBZ Award 2018. Alle drie eindexamenkandidaten hebben een gemene deler. Zij geven met hun eindopdracht een statement af naar de maatschappij. Aangezien het Jeroen Bosch Ziekenhuis midden in de maatschappij staat, zijn de opdrachten passend binnen de criteria die het JBZ gebruikt bij de jurering. Bovendien hebben de kunstenaars met een uitstekende presentatie laten zien dat zij vakmanschap bezitten.

JBZ Award
De JBZ Award is in 2012 voor het eerst uitgereikt en wordt mogelijk gemaakt door de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De jury van de JBZ-Award bestond uit Jean Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie JBZ, Ilse Vermeulen, beeldend kunstenaar en eigenaar galerie Indruk en Jeroen Nissen, de winnaar van vorig jaar. Jean Marc Reinold reikte de prijs uit op 28 juni na de diploma-uitreiking van AKV/St.Joost. Naast Lotte van der Pasch werden Dylan van de Wal en Amber Wildeman genomineerd.

Lotte van der Pasch
Lotte van der Pasch (winnaar) over haar kunst: "Het hoeft geen kunst te zijn, naar kunst te kijken. Zoals je naar de lucht kijkt en haar omschrijft als helderblauw met lichte strepen van vliegtuigen die langzaam vervagen, hoe de felle zon af en toe bedekt wordt door een voorbijgaande wolk, waar je net niet kunt kijken; puur omschrijven wat je ziet of niet ziet, vertelt nog niets over het waarom van wat je ziet. Ook zal ik jou op deze manier willen ervaren, wanneer ik je ontmoet. Dan nodig ik je uit om samen met mij te zitten op een bank van hout. We hoeven niet naar kunst te kijken, slechts het kijken zelf is voldoende. Om zo te praten of niet te praten over dat wat we zien. Op mijn rug gedragen leidt deze bank een zwervend bestaan. Geïnspireerd op de vele ontmoetingen die ik heb gehad met mensen van de straat. Ook met hen zit ik op deze bank en vertellen wij elkaar wat we zien of ooit zagen. Wellicht dat we later leren over het waarom."

Juryrapport
Het juryrapport: "Lotte gaat de dialoog aan met de mens, het gaat om jou! Ongeacht ras, geslacht, of….. Ontmoetingen, nu op de straat met daklozen. De jury is benieuwd hoe Lotte deze dialoog vorm gaat geven in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, op de Boulevard, ook wel de 'Ramblas' van ons gebouw genoemd. De jury waardeert de eenvoud en toegankelijkheid die Lotte gecreëerd heeft met haar 'bank' en haar eigen persoonlijkheid."

Healing environment
Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij samengewerkt wordt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het aan het Bossche publiek te tonen.

Meer berichten