Een still uit de film van filmmaker Daan Jongbloed. De film schittert op internationale filmfestivals maar verwelkomt 'thuis' de 10.000e bezoeker.
Een still uit de film van filmmaker Daan Jongbloed. De film schittert op internationale filmfestivals maar verwelkomt 'thuis' de 10.000e bezoeker. (Foto: )

'Boer Peer' met live muziek in theater

  Cultuur

Een unieke voorstelling van de documentaire 'Boer Peer' vindt zaterdag 30 juni plaats in het Theater aan de Parade. De film wordt begeleid door muziek van de jazztrompettist Eric Vloeimans en cellist Jörg Brinkmann. 'Boer Peer' heeft sinds september voor volle zalen gezorgd en mag ook rekenen op veel belangstelling uit het buitenland. Regisseur Daan Jongbloed ziet deze slotvoorstelling als een ode aan de vorig jaar juli overleden boer uit Maliskamp.

DEN BOSCH - De film laat ons op intieme wijze kennis maken met boer Peer, die zo'n 50 jaar alleen woonde op zijn boerderij in Maliskamp. Tot aan het eind van zijn leven, hij werd 97 jaar, verzorgde hij zelfstandig zijn koeien en bewerkte hij zijn land. Hij leefde in zeer sobere omstandigheden, zonder warm water, centrale verwarming of koelkast. Geen radio, omdat hij bang was dat 'de moffen' konden terugkeren. Een gestructureerd leven, in de voetsporen van zijn ouders. Sterk aan de film is de pure presentatie, die veel ruimte laat voor interpretatie van de kijker. Is Boer Peer iemand om te bewonderen? Of was hij vooral een eenzame en angstige man? Een documentaire met prachtige schilderachtige plaatjes van het landschap en van de oude knoestige boer. De film is volop geprezen en wordt nu op diverse plekken in de wereld vertoond (Verenigde Staten, Canada, Ecuador, Mexico).

Twinkeloogjes
Acht jaar geleden reed regisseur Daan Jongbloed toevallig langs de vervallen boerderij in Maliskamp, legde het contact met de boer en won stap voor stap zijn vertrouwen. "Was hij tevreden met zijn leven?", herhaalt Jongbloed de vraag. "Ja, ik denk het wel. Het was geen klager. Hij was trots op zijn harde werken en zijn werkhanden. Hij maakte grapjes en had van de twinkeloogjes. Van de andere kant was er die angst voor het terugkeren van de Duitsers en het gemis van een vrouw. Soms had hij zin in contact en soms ook niet, net als wij allemaal". Het enige moderne element in zijn boerderij was de klok in de keuken. Jongbloed: "Een mens kan toch niet zonder klok, zei Peer."

Improviseren
Eind september vorig jaar is de film in première gegaan. Regisseur Jongbloed heeft er toen uiteindelijk voor gekozen de film zonder muziek te presenteren. "Je kan zelf de stiltes invullen. Iedereen heeft zijn eigen invulling en gedachtes." Jongbloed is nu heel benieuwd hoe de muzikale begeleiding uitpakt. "De muzikanten zullen vooral improviseren. Ik vind het spannend om te zien wat er gebeurt en wat de muziek toevoegt. Vloeimans kan heel zachtjes en gevoelig spelen, wat volgens mij erg mooi kan gaan werken bij deze film."

Peer Smulders overleed in juli 2017. Jongbloed: "Ik vind het heel fijn dat ik de film nog aan Peer heb kunnen laten zien en dat hij zijn zegen heeft gegeven. Ook ben ik blij dat hij niet geconfronteerd is geweest met alle media-aandacht rondom de film. Deze speciale voorstelling zal waarschijnlijk de laatste zijn in Nederland en is daarmee een mooi sluitstuk."

Kaartverkoop
De vertoning van de documentaire Boer Peer met livemuziek door trompettist Eric Vloeimans en cellist Jörg Brinkmann begint zaterdag 30 juni om 14.00 uur bij Theater aan de Parade. Daar verwelkomt de film naar verwachting de tienduizendste bezoeker. Kaarten zijn à 12,50 euro te koop via de website van Theater aan de Parade. Een trailer van de film is te zien op www.vanoschfilms.nl/docs/boer-peer.

Meer berichten