De prijswinnaars van rechts naar links: Wim van Vught, Gezien van der Tempel, Huub van der Hagen en de broer van winnaar Gabriel Moll van Charante, die namens hem de prijs in ontvangst nam.
De prijswinnaars van rechts naar links: Wim van Vught, Gezien van der Tempel, Huub van der Hagen en de broer van winnaar Gabriel Moll van Charante, die namens hem de prijs in ontvangst nam. (Foto: Muzerije)

Maand van de amateurkunst met verkiezing 'beste kunstwerk'

  Cultuur

DEN BOSCH - Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Met de landelijke campagne iktoon willen het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) daar verandering in brengen. In de maand juni is heel Nederland even het podium van alle amateurkunstenaars.

In Den Bosch is het Muzerije die de amateurkunstenaars een podium geeft. Bijvoorbeeld met de verkiezing 'Het Beste Amateurkunstwerk'. Naar die bekroning dongen tachtig inzendingen mee, waaruit een professionele jury een eerste, tweede, derde en aanmoedigingsprijs selecteerde. De aanmoedigingsprijs was voor Wim van Vught, Gezien van der Tempel ontving de derde prijs, de tweede prijs ging naar Huub van der Hagen en de eerste prijs was unaniem voor Gabriel Moll van Charante. Hij wint onder andere en solo-expositie bij Muzerije. De avond werd omlijst door zanggroep Geluk is geen jurk, die muzikale odes bracht aan de winnaars en hun kunstwerken.

Deuren staan wijd open
De uitreiking van de kunstprijs was slechts het startschot. De hele maand juni valt er van alles te zien, horen en beleven bij Muzerije aan de Hinthamerstraat 74. Men kan meedoen met open lessen, voorstellingen en exposities bekijken, genieten van optredens en demonstraties of zelf de handen uit de mouwen steken tijdens diverse workshops. Muzerije houdt bijvoorbeeld op vrijdag 15 juni het jongerenfestival Kris Kras, waarbij jonge muzikanten podiumervaring opdoen. Ook is er een workshop pottenbakken, naai- en handwerkworkshops, musicalproeflessen voor kinderen en open lessen yoga.

Met zo'n 78.000 deelnemende kunstenaars, 3500 evenementen en 185.000 bezoekers is iktoon de grootste kunstmanifestatie van Nederland. Op meer dan duizend locaties in ongeveer 130 gemeenten, worden voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen georganiseerd. Iktoon biedt alle 6,4 miljoen kunstenaars die Nederland rijk is hiermee een podium. Het volledige Bossche programma staat op de facebookpagina van Muzerije.

Meer berichten