
Adellijke kostuums sieren Oeteldonks Gemintemuzejum
DEN BOSCH - Ons 'Oeteldonks Muzejum'. Er is iets nieuws. Sinds zondag 13 mei presenteert de bekende kostuumontwerpster Marjolein Hockers kostuums van deftige, koninklijke en carnavaleske allure. De exposities in ons muzejum hebben altijd een thema. Ditmaal is dat in het teken van het 55-jarige bestaan van de Federatie Eindhovens Carnaval.
Door Ad Pijnenburg
Conservator Rob van der Laar: "Lampegat bestaat 55 jaar. Ik heb al langer contact met Lampegat. Daar heb ik kennis gemaakt met die prachtige kleding. Dat leek ons een bijzondere gelegenheid om dat materiaal te laten zien." Met de opening van Burgemeester Jack Mikkers wordt de grandeur van de tentoonstelling nog eens onderschreven. De carnaval vierende Mikkers droeg, in zijn Veldhovens Burgermeesterschap, zelf ook een kostuum van Janny Vinken, een leerling van Marjolein Hockers, hoewel hij daar nu wel lijkt uitgegroeid.
Majesteitelijk vakmanschap
Mister Gemintemuzejum Bert van Heeswijk, nodigde mij uit. Ik volg gids Ank Huijgers door het muzejum links en rechts aangestaard door de, aan de wanden hangende, onnozelheid zelf. Markante zuur kijkende koppen die lijken te roepen: 'Hee gij daor koekwous, kék ons dan, wij hangen hier nie veur Jan Doedel!' De voorstelling overvalt mij met haar pracht en praal. Mooie paspoppen gekleed in deftige, kleurrijke kostuums. Majesteitelijk, groots in een stijl, die doet herinneren aan de tijd van 200 jaar geleden. Wat een vakmanschap! Niet uit te leggen. Het oog valt op een bijzonder kostuum. Het blijkt gedragen door Commissaris Wim van de Donk bij zijn bezoek aan het Carnavaleske Lampegat Eindhoven in 2014.
Creatief stel
Chapeau voor Marjolein Hockers: "Ik ben sowieso al heel blij dat ik dit werk kan en mag doen. En daarnaast, als je complimenten krijgt en als mensen blij worden van deze kostuums, dan word ik daar ook blij van." Haar creaties zijn van internationale kwaliteit. Menig zichzelf prijzende couturier kan bij haar nog inspiratie opdoen. Marjolein woont in Maarheeze waar zij een boerderij heeft omgebouwd tot een eigen naaiatelier. Daar ontwerpt zij haar theater- en uitbundige carnavalskleding. Zij woont er samen met kunstenaar echtgenoot Gilbert Hockers die er een glasblazerij heeft. Een creatief stel. Zij inspireren en ondersteunen elkaar en halen het mooiste in elkaar boven. Eerder werkte Marjolein voor 'De Efteling', hoe kan het anders.
Het flitst plots door mijn hoofd. Onze boerenkiel vervreemd. Bekijk ons eigen huidige carnavaleske straatbeeld. Prinselijke jasjes, jurkjes, hoeden en andere on-Oeteldonkse decoratieve elementen domineren. Maar, een kniesoor die daar een punt van maakt? Feest is feest!
-
7:46
-
Dwergschnauzer Binky is de nestor van het asiel
2 dagen geleden
-
3 dagen geleden
-
Beginnen aan Begijnhof
3 dagen geleden
-
4 dagen geleden
-
4 dagen geleden
-
Dit is er komend weekend te doen in en rond Den Bosch
4 dagen geleden
-
Kwèkdempers voor de kids
4 dagen geleden
1
-
5 dagen geleden
-
5 dagen geleden
-
Den Bosch groeit met ruim zevenhonderd inwoners
5 dagen geleden
-
6 dagen geleden
-
6 dagen geleden
5
-
't Kwetterbeekje wordt natuurspeeltuin
8 dagen geleden
-
8 dagen geleden
-
Lieve Lola kan niet genoeg knuffels krijgen
10 feb, 10:13
-
8 feb, 15:11
1
-
8 feb, 12:58
-
8 feb, 07:56
-
7 feb, 15:10
-
7 feb, 12:57
-
7 feb, 07:53
-
Centrum voor seksueel geweld opent in het JBZ
6 feb, 14:51
-
6 feb, 09:49
-
6 feb, 07:48
-
Coppens Warenhuis ziet de carnavalstrends van 2019
5 feb, 14:06
Nieuwsoverzicht
-
D'n bouwhal, plek om te blijve plèkke
7:46
-
Dwergschnauzer Binky is de nestor van het asiel
2 dagen geleden
-
Monument: Zuiver drinkwater hoedde voor cholera
3 dagen geleden
-
Beginnen aan Begijnhof
3 dagen geleden
-
Het Bewaarde Land leidt Wachters op als docenten
4 dagen geleden