Bij de grafieken van Rolf Maas uit Eindhoven staat het maakproces centraal en speelt onderzoek een grote rol. Inkten, materialen, techniek en volharding geven zijn grafieken een eigen taal.
Bij de grafieken van Rolf Maas uit Eindhoven staat het maakproces centraal en speelt onderzoek een grote rol. Inkten, materialen, techniek en volharding geven zijn grafieken een eigen taal.

Tussen Vilt en Grafiek is nu te zien bij KuBra

  Cultuur

DEN BOSCH - In Galerie KuBra aan het Burgemeester Loeffplein ging vrijdag 18 mei de nieuwe expositie 'Tussen Vilt en Grafiek' van start, met creaties van vier Brabantse kunstenaars die werken met uiteenlopende materialen. De officiële opening was zaterdag 19 mei in de voetgangerspassage van parkeergarage De Tolbrug.

De kunstenaars Rolf Maas (Eindhoven), Gerard van Selst (Den Bosch), Cor van Opijnen (Tilburg) en Annie Veldkamp (Sint Oedenrode) maken onder andere gebruik van papier, inkt, vilt, hout, lood en alle materie die voor handen is. KuBra laat een selectie van kunstwerken zien van die vier Brabantse kunstenaars, gebaseerd op de diversiteit van materialen waarmee ze werken, die ze verwerken en gebruiken. De kunstenaars beheersen allemaal een andere techniek en discipline en laten hun inspiratie en creativiteit de vrije loop om te komen tot grafische werken, viltwerken, steampunk en autonome sculpturen.

De exposanten
Rolf Maas (grafiek). Inkten, materialen, techniek en volharding geven de grafieken van Maas een heel eigen taal. Het proces staat centraal en onderzoek speelt een zeer grote rol. Beelden die daarbij ontstaan zijn telkens een momentopname daarvan.

Annie Veldkamp (viltwerken). Haar vilten kunstwerken kenmerken zich doordat het dikwijls grote objecten zijn met een driedimensionale uitstraling. Warm, origineel en natuurlijk. Vernieuwend is het gebruik van zeefdruktechniek op het vilt.

Gerard van Selst (autonome sculpturen). Het ordenen met symbolische, spirituele en humoristische uitingen en een architectonisch gevoel voor design en vormgeving zijn terug te zien in het werk van deze kunstenaar.

Cor van Opijnen (steampunk). Hoofden en sculpturen in steampunkstijl.

Met de eigen galerie biedt KuBra direct een podium aan haar leden waar alles om de kunstenaars draait. Ze selecteren hun kunst, exposeren, richten de exposities in en bemensen die. Daarbij houden de kunstenaars workshops en lezingen in de tijdelijke expositieruimte aan het Burgemeester Loeffplein. Die is onderdeel van winkelcentrum De Arena en gelegen in de passage van parkeergarage Tolbrug. Galerie KuBra is mede mogelijk gemaakt door VOLOP Den Bosch, BNP, Gaphh Leegstandsbeheer en de eigenaar Aberdeen.

Het doel van de samenwerking van deze partijen, kunstenaars en ambachtslieden is kunst in Brabant en Den Bosch levend te houden en toegankelijk voor iedereen. Iedere maand zijn er wisselende exposities, steeds voor periodes van vijf weken, waar een deel van KuBra zich presenteert. De galerie is geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. In de weekenden is ten minste één van de exposerende kunstenaars aanwezig om bezoekers op te vangen. De toegang is gratis.

Meer berichten