Foto: Ad Pijnenburg

De Bend houdtBossche Nederbeat in ere

  Cultuur

DEN BOSCH - Gelukkig, ze zijn er nog, Bossche jongens die het gedachtengoed van de vroegere muziekscene levend houden. Gitaargroep 'De Bend' presenteert zich als: 'Rockers op leeftijd met de mooiste muziek uit vroegere jaren'. Zij spelen de bekendste Rock & Rollers, en The Shadows, ZZ, Elvis, Cliff, Jack Jersy en dát voelt goed in het 60e jubileumjaar 'Nederbeat'! De Bend speelt op zondagmiddag 6 mei bij De Lachende Vis in Empel. Het optreden begint om 15.00 uur, de toegang is gratis.

Door Ad Pijnenburg

De Bend, met de Bosschenaren Toon van Hoek, Ferry Sluiter, Tiny Bakx, Peter van der Heijden en Jan Maartens, namen die vroeger verschillende Bossche wijken vertegenwoordigden. En dat lijkt verraad omdat in de 60'er jaren elke Bossche wijk zijn eigen bandje had met een trouwe fanatieke aanhang in het kielzog. Overstappen was 'not done', doodzonde!

Echter de tijd schrijdt voort, de fysiek neemt af en menig bekende Bossche muzikant is ons ontvallen. Het maakt dat muzikanten uit liefde voor de oude muziek over hun schaduw heenstappen en elkaar opzoeken en dat is goed.

Altijd fan van rock-'n-roll
Mede initiatienemer Ferry Sluiter: "Ik ben vroeger, zonder zelf te spelen, altijd fan van de rock & Roll geweest, totdat ik in de Wijkwerkwinkel West, onze latere repetitieruimte, een paar gasten gitaar hoorde spelen, en dat klonk tof. Dat bracht mij, Toon en Jan op het idee zelf eens wat uit te proberen. Tiny en Peter, ook rockers van het eerste uur, sloten zich bij ons aan ondanks dat zij ruim 40 jaar niet meer gespeeld hadden."

De Bend: "Vanaf 2002 repeteerden we de oude nummers weer naar boven. Lekkere Rockers, mooie instrumentaaljes maar ook werk van De Dijk, Eric Clapton en The Eagles. We besloten na enkele privé optredens te investeren in ons instrumentarium. Toen ging de bal echt rollen en dát begon grappig. Door slecht weer tijdens de 'Swim to fight Cancer' bij Bastion Vught, moesten wij ons buitenoptreden vervolgen in het naastliggende Capra Advocaten kantoor. Die advocaten vonden dat geweldig zodanig, dat we op Kasteel Maurick het afscheid van een van hen mochten verzorgen. Een chique gebeuren maar oerend gezellig, en…een goeie advocaat achter de hand is nooit weg!"

Verhalen van vroeger
Ja, ook humor kenmerkt De Bend. Schuwen niet, als het zo uitkomt, André Hazes te vertolken. De Bend speelde al bij meerdere locaties, binnen en buiten Den Bosch. Zondag 6 mei treden zij op in zaal De Lachende Vis in Empel waar eigenaar Mario van Lith liefhebbers van de authentieke muziek, hartelijk welkom heet. Op een heerlijke dansvloer lekker Jiven, Rock and Rollen, schuifelen bij La Comparsa, Cosy, Midnight en... weer lachen over de verhalen van vroeger. 

Meer berichten