Renee van Bavel keert terug naar het dorp uit haar jeugd tijdens de tournee van 'Denkend aan Holland', waarin ze Nederland beschrijft als een buitenstaander.
Renee van Bavel keert terug naar het dorp uit haar jeugd tijdens de tournee van 'Denkend aan Holland', waarin ze Nederland beschrijft als een buitenstaander. (Foto: Birgit Buck)

Renee van Bavel terug in Vught met show Denkend aan Holland

  Cultuur

VUGHT - Met het theaterconcert 'Denkend aan Holland' in Theater de Speeldoos, is Renee van Bavel terug in het dorp waar ze opgroeide. Daar zingt ze haar observaties van Nederland, van een afstand bekeken.

Door Lisette Broess-Croonen

Dat muziek haar toekomst was, wist Van Bavel (37) al vroeg. "Ik schreef mijn eerste liedje toen ik ongeveer twaalf was. Dat ging over afval in het bos, een nogal wereld reddend liedje. Na de middelbare school heb ik mijn eigen studie samengesteld met een jaar Koningstheaterakademie, Rockacademie en toneelschool. Ik ben echt van de praktijk, van het kilometers maken. Een aantal jaar geleden besloot ik naar Berlijn te verhuizen. Ik was erg benieuwd of ik ook in Duitsland succes zou kunnen hebben. Ik speel nu echt op hele mooie plekken en ik heb daar de liefde gevonden en een dochter gekregen. In Berlijn heb ik ook mijn drummer leren kennen, Rogier de Nijs, die grappig genoeg uit Helvoirt komt. Ondanks dat ik nu in Duitsland woon, blijf ik Nederlander en kom dan ook ieder jaar terug voor een tournee. Het is leuk om nu in Vught te spelen en ik hoop wat bekenden tegen te komen."

Juiste snaar geraakt
In Vught is ook een ander aspect van haar carrière begonnen. "Jaren geleden ben ik gevraagd om een lied te schrijven voor een documentaire van Kamp Vught. Mijn liedje heeft schijnbaar de juiste snaar geraakt, want later mocht ik een bijdrage leveren aan de herdenking van de ontruiming van dit kamp. Naar aanleiding daarvan ben ik terecht gekomen bij de fanfare van de landmacht, de Bereden Wapens, en heb samen met hen het veteranenconcert 'Saluut' opgevoerd."

Lied voor Dodenherdenking
"Vorig jaar speelde ik tijdens de Nationale Veteranendag in de Ridderzaal voor de veteranen en de koning", vervolgt Renee, "en dit jaar hebben ze me gevraagd om het lied voor de Nationale Dodenherdenking te schrijven. Dat is echt een hele bijzondere vraag. Dit jaar is het thema 'Verzetshelden' en ik ben veel op onderzoek uitgegaan en heb gesproken met mensen die in het verzet zaten. Ik heb knetterhard aan het nummer gewerkt en heb het nu af. Het heet 'Een mens' en ik ben er heel erg tevreden over. Ik ben altijd nieuwsgierig naar thema's waar niet vanzelfsprekend muziek in zit. Ik breng graag onderwerpen dichterbij die ver van je afstaan."

'Denkend aan Holland', het concert van Renee van Bavel is zondag 25 maart te zien en horen in Theater de Speeldoos in Vught. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten 17,50 euro. Kaarten kunnen besteld worden via www.theaterdespeeldoos.nl.

Meer berichten