Henk Koops exposeert zijn foto's van stillevens met slakken als figurant. "Ze mochten wel een keer een tegenprestatie leveren voor het opeten van mijn hosta's. Ze geven de foto's een speciaal effect."
Henk Koops exposeert zijn foto's van stillevens met slakken als figurant. "Ze mochten wel een keer een tegenprestatie leveren voor het opeten van mijn hosta's. Ze geven de foto's een speciaal effect." (Foto: Lisette Broess)

De slak als bijzondere figurant op een foto van een stilleven

  Cultuur

ROSMALEN - Als hobbyfotograaf van stillevens, was Henk Koops op zoek naar figuranten om de foto's een speciaal effect te geven. Die figuranten werden de slakken uit zijn tuin. "Ze eten al mijn hosta's op en mogen wel een keer een tegenprestatie leveren." Het resultaat is tot en met 2 april te zien in Perron-3.

Door Lisette Broess-Croonen

"Ik fotografeer al vanaf mijn twintigste" aldus de Rosmalenaar. "Een jaar of drie geleden kwam ik zonder werk te zitten en had ik opeens heel veel vrije tijd. Daarom besloot ik weer meer te gaan fotograferen. Ik ben geïntrigeerd door het fotograferen van stillevens. Ik ga vaak rommelmarkten af om dingen te kopen die ik kan fotograferen. In mijn tuin zitten veel slakken en ik bedacht dat slakken de stillevens een speciaal effect konden geven. Gelukkig protesteerden ze niet."

Geduld
Het leverde inderdaad hele bijzondere foto's op, maar daarnaast heeft Koops ook meer waardering voor de slak gekregen. "Het duurt lang om goede foto's met slakken te maken. Als je er urenlang naar kijkt, zie je hoe mooi en elegant ze eigenlijk zijn. Ze zijn ook heel erg nieuwsgierig en hebben een eigen persoonlijkheid. Sommige kruipen meteen weg in hun huis, maar anderen gaan op onderzoek uit. Ze vinden het leuk om op je vinger te zitten en alles te onderzoeken. Ze luisteren uiteraard niet, maar als je ze voorzichtig behandelt, zijn ze goed te regisseren. Ik ben de slakken gaan begrijpen en kan steeds beter voorspellen wat ze gaan doen. Vooral de segrijnslakken zijn erg onderzoekend en mooi. Tijgerslakken zijn moeilijker te fotograferen, want die zijn drie keer zo snel. Die haal ik ook niet uit mijn tuin, maar uit een natuurgebiedje. Ik denk dat veel mensen mij een rare man vinden als ik daar met mijn glazen potje slakken zoek en nog veel vreemder als ik ze daar later ook weer terug breng."

Koops hoopt dat de mensen zijn foto's mooi vinden, maar hoopt ook dat men door het zien van de foto's meer waardering voor de slak en andere kleine dieren krijgt. "Vlinders vindt iedereen meteen mooi, maar een slak vindt men vaak creepy of vies. Maar als je goed naar een slak kijkt, is deze ook mooi en dat geld voor heel veel kleine dieren. En ze zijn vaak belangrijker voor het ecosysteem dan veel dieren die wel positieve belangstelling krijgen."

Meer berichten