De kinderen van 1-STAGE spelen vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart om 19.30 uur en zondag 25 maart 14.30 uur de voorstelling Icarus bij Perron 3 in Rosmalen.  Kaarten zijn te koop via de website van Perron 3.
De kinderen van 1-STAGE spelen vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart om 19.30 uur en zondag 25 maart 14.30 uur de voorstelling Icarus bij Perron 3 in Rosmalen. Kaarten zijn te koop via de website van Perron 3. (Foto: Ad Pijnenburg)

Jubilerende 1-STAGE speelt Icarus

  Cultuur

DEN BOSCH - Een woensdagmiddag, 45 basisschoolleerlingen groep 3 tot en met 8, bezig met de repetitie van het Griekse drama Icarus. "Jongens, jongens! Let op daarachter, opstellen, weg met die telefoontjes, even pit erin, stop, stop, stop!" Regisseuse Mary-Ank Schonk moet alle zeilen bijzetten: "Ze zijn nog jong en vragen wat meer aandacht. Ja, met leerlingen van het voortgezet onderwijs gaat dat wat makkelijker"

Door Ad Pijnenburg

Hartverwarmend is het wel als 'de meute' eenmaal in gareel staat, de danspasjes kloppen en de nog wat ongeoefende keeltjes aanzwellen. Muzikaal leider Jacques Noyons lijkt na de zoveelste opmaat de groep op het juiste ritme te hebben.

Voorzitter Monique Schapendonk: "1-STAGE, zijn de leerlingen van groep 3 tot en met 8 en 2- STAGE zijn de leerlingen van het voortgezet onderwijs tot 20 jaar. Elk speelt één musical per jaar. In het kader van ons 10-jarig jubileum speelt 1-STAGE dit jaar een speciale uitvoering van het Griekse Icarus, de jongen met de wassen vleugels. Van 1 tot en met 4 november speelt 2-STAGE, RENT, de Amerikaanse rockmusical gebaseerd op La Bohème van Puccini."

Hoogmoed komt voor de val
De Griekse Mythologie kent vele tragedies. Icarus en zijn vader Daedalus worden op Kreta gevangen gehouden door koning Minos. De vader heeft een idee om te ontsnappen. Hij bouwt vleugels van hout, veren en was. Icarus mag niet te dicht naar de zon te vliegen, anders smelt de was. In zijn enthousiasme vliegt hij toch te hoog en stort in de Egeïsche Zee. Van de val van Icarus bestaan prachtige schilderijen van onder andere Peter Paul Rubens en Pieter Bruegel de Oude.

Monique Schapendonk: "Het mythologisch drama is te zwaar voor deze jonge groep. Wij hebben aan de officiële versie van Icarus dan ook een meer positieve en vooral leerzame draai gegeven. In deze versie dansen en zingen de acteurs over thema's eigenwijsheid en uitdaging. Ze worden bekend met het nemen van meer risico's en af te wijken van bekende paden."

Enthousiast
De leerlingen komen van scholen uit Den Bosch en omgeving. Het is aandoenlijk om te zien hoe de groepjes goden, monsters, bloedlichaampjes, muggen, gevangenen, vossen en toveraars hun rollen uitdragen. De rol van vader Daedalus wordt gespeeld door Valentijn Dirks en Koning(in) Minos door zus Faya Dirks. De hoofdrol van Icarus wordt gespeeld door Bas de Vries van het Rodenborch College. Bas: "Ik speelde erg enthousiast daarom kreeg ik de hoofdrol. Op het grote toneel staan vind ik heel leuk, maar ik wil geen acteur worden, wel bioloog. Mijn lievelingsdieren zijn rode panda's en Freek (Vonk, red.) is mijn held."

De kinderen van 1-STAGE spelen vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart om 19.30 uur en zondag 25 maart 14.30 uur de voorstelling Icarus bij Perron 3 in Rosmalen.  Kaarten zijn te koop via de website van Perron 3.

Meer berichten