In de tragikomedie Abseilen van toneelgroep Kriebels is niets menselijks ons vreemd. Een verhaal over drie vriendinnen en hun kinderen die tijdens een vakantie 'overvallen' worden door een abseiler die in deze letterlijk, uit de lucht komt gevallen.
In de tragikomedie Abseilen van toneelgroep Kriebels is niets menselijks ons vreemd. Een verhaal over drie vriendinnen en hun kinderen die tijdens een vakantie 'overvallen' worden door een abseiler die in deze letterlijk, uit de lucht komt gevallen. (Foto: Wendy van Lijssel)

Tragikomisch abseilen met Kriebels

  Cultuur

BERLICUM/DEN BOSCH - Een vakantie, vriendschap, familiebanden, een geheim en een abseiler en consorten. Het zijn de ingrediënten van de tragikomedie Abseilen van schrijver Arie de Rooij die door toneelgroep Kriebels op zaterdag 10 maart in Den Durpsherd in Berlicum en op woensdag 14 en donderdag 15 maart in de Verkadefabriek in Den Bosch op de planken worden gezet. De voorstellingen beginnen allemaal om 20.15 uur.

Door Wendy van Lijssel

Klein, hecht, gezellig en goed. Zo kan toneelgroep Kriebels uit Berlicum omschreven worden. Het gezelschap werd 35 jaar geleden opgericht en bestaat uit 13 leden. "We zijn een kleine toneelgroep en juist daardoor kennen we elkaar goed en zijn we heel close. Verder regelen en doen we alles zelf. Van decorbouw, kleding tot souffleur. Zelfs de regisseur Anja van Gelder is uit eigen geledingen. Zij schrijft ook een licht- en geluidsplan. Alleen de grimeur huren we in en we maken gebruik van de technici van Den Durpsherd en Verkadefabriek", vertelt Hanneke Bosch. Zij is productiassistente, souffleur en verzorgt de pr.

Kluchten maken plaats
In de beginjaren van Kriebels werden er vooral kluchten gespeeld. In verloop van tijd werd echter overgestapt op blijspelen, komedies en tragikomedies. "We hebben een leescommissie die de keuze bepaald. We zoeken doorlopend naar stukken waarvan we denken dat het publiek ze graag wil zien en die wij gelijktijdig ook leuk vinden om te spelen. Omdat het een goed verhaal moet zijn en we ernaar streven om iedereen die wil spelen ook echt een rol te geven is het elk jaar weer moeilijk om iets passends te vinden", aldus Bosch. Voor dit jaar is het echter weer gelukt.

Gekozen is voor de tragikomedie Abseilen van schrijver Arie de Rooij. Als drie 'hartsvriendinnen' met hun dochters een week op vakantie zijn en er letterlijk een abseiler uit de lucht komt gevallen is het gedaan met de rust. Zijn komst zet een aantal zaken in gang die de hechte vriendschap en de soms enigszins beknellende familiebanden op de proef zetten waarbij er tot slot ook een geheim aan het licht dreigt te komen. "Abseilen gaat over vertrouwen en verraad, over liefde en hoop, over zorg en onbezorgdheid, over lef en lafheid. Het is samengevat een menselijk verhaal met herkenbare emoties en situaties. Geen dijenkletser, maar met genoeg humor dat het echt leuk is", promoot Bosch.

Al elf jaar wordt ook in de Verkadefabriek gespeeld. Dit jaar voor het eerst twee avonden. Zaterdag 10 maart in Den Durpsherd – reserveren via www.tgkriebels.nl en voor aanvang en woensdag 14 en donderdag 15 maart in de Verkadefabriek. Reserveren voor die voorstellingen kan via www.verkadefabriek.nl of 073-6818160. Kaartjes kosten 13,50 euro.

Meer berichten