Werk van Monique Broekman
Werk van Monique Broekman

Monique Broekman exposeert 'In Dialoog' bij Museum Slager

  Cultuur

DEN BOSCH - Museum Slager heeft vanaf zondag 4 februari de overzichtstentoonstelling 'In Dialoog' met werk van de Bossche kunstenaar Monique Broekman. Die expositie is tot en met zondag 29 april te zien in het Bossche museum aan de Choorstraat 8. 

Broekman studeerde in 1990 af aan de afdeling schilderen/grafiek van de kunstacademie in Den Bosch en is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Startend vanuit de traditie van de schilderkunst zoekt ze op innovatieve wijze verbinding met hedendaagse maatschappelijke werelden. Als schilder is ze in dialoog met het schilders-doek, de geportretteerde en de maatschappij. Het werk dat zij vervolgens koppelt aan andere media vindt zijn weerslag in bijvoorbeeld interactieve websites, tekst/interviews en (bewegend) beeld.

De dialoog centraal
In deze tentoonstelling stelt Monique Broekman, zoals de titel zegt, 'de dialoog' centraal. Een dialoog die zich allereerst richt op de relatie tussen de gezamenlijke thema's van haarzelf en de familie Slager. Zo vindt ze de verbinding met Piet Slager onder andere in het koningsportret dat beiden mochten schilderen. Piet schilderde Koning Willem I, Broekman schilderde koning Willem Alexander. Dit portret hangt in de Oranjegalerij van het Bossche stadhuis. Ook de ovalen vorm van een portret van regent Van de Griendt door Piet Slager, eveneens in het stadhuis te zien, diende als uitgangspunt voor haar koningsportret.

Nog een dialoog gaat Broekman aan in de zaal waar de relatie wordt gelegd tussen kunst en voedsel. Een relatie die Monique maakt om kunst net zo essentieel te laten zijn als ons dagelijks eten. Aan de eettafel in deze ruimte worden vertegenwoordigers uit het Bossche, Brabantse culturele veld uitgenodigd. Tijdens de maaltijd vertellen zij, aan de hand van een meegebracht object, over hun drijfveren. Deze gesprekken worden gefilmd en opgeknipt in verschillende verhalen die met de objecten van de gasten geleidelijk worden toegevoegd aan de tentoonstelling. Zo ontstaat er tijdens de tentoonstelling een 'work-in-progress', een levend kunstwerk waarin steeds iets nieuws is te zien.

Rond de expo geeft Monique Broekman meerdere keren een rondleiding/lezing in het museum. Die rondleiding zet zich voort in een rondgang naar het stadhuis waar het koningsportret hangt en naar de Willem2Fabriek waar ze in 2016 muurschilderingen maakte. Een en ander in samenwerking met gidsen van de Kring Vrienden.

Meer berichten