Het trotse jubilerend Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch onder leiding van Lex Bergink. Het orkest speelt zondag 28 januari vanaf 14.30 uur haar jubileumconcert in de Grote Kerk. Kaarten zijn à 15 euro te koop via kaartverkoop@fohsite.nl, jeugd tot 18 jaar en CJP-houders betalen 7,50 euro.
Het trotse jubilerend Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch onder leiding van Lex Bergink. Het orkest speelt zondag 28 januari vanaf 14.30 uur haar jubileumconcert in de Grote Kerk. Kaarten zijn à 15 euro te koop via kaartverkoop@fohsite.nl, jeugd tot 18 jaar en CJP-houders betalen 7,50 euro. (Foto: Henny Gieles)

Jubileumconcert van 60-jarige FOH

  Cultuur

DEN BOSCH - Frits Marechal had zo bij het vroegere wielrijdersmuziekkorps gepast. Genoemd als oprichter van het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch (FOH) fietste hij in 1957 heel Den Bosch en omstreken af om leden te werven voor een op te richten Bossche (Filharmonisch) Orkest.

Door Ad Pijnenburg

Het 60-koppige orkest staat thans op een hoog muzikaal voetstuk en mag menig hoogtepunt op haar palmares bijschrijven. Frits Marechal: "Floris van der Putt legde daarvoor de kiem. Op klein Seminarie 'Beekvliet' in Sint-Michielsgestel leidde hij een leerling koor en- orkest, met bekende muziekleraren zoals Marinus Ogier, Piet Hörmann, en Sjef van Balkom. Ik was direct gefascineerd."

Kloof overbruggen
Op het Sint-Janslyceum richtte Frits zelf een schoolkoor en -orkest op onder leiding van pianoleraar Sjef van Balkom. Frits: "Na de schoolexamens in 1955 kwam het koor buitenschools opnieuw bijeen. Dirigent Frans van Amelsfoort zocht dezelfde tijd ook een koor die de kloof tussen schoolkoren en koren in de stad moest overbruggen. Na snel contact stond Frans direct als de dirigent voor ons koor waarmee het 's-Hertogenbosch' Jongerenkoor was geboren.

Nu nog een orkest. Evert van Tright wilde zo'n nieuw orkest wel leiden. In Den Bosch en omgeving fietste ik mij wezenloos op zoek naar nieuwe leden. De spoeling was dun maar lukte toch. Op 24 oktober 1957 werd de stichting FOH opgericht en 6 november 1957 de Stichting 's-Hertogenbosch Jongerenkoor. Beiden hebben zich nu in het Bossche muziekleven gevestigd met dank en bewondering aan alle orkestleden die het orkest gemaakt hebben tot wat het nu is."

Serenade van Strauss
De Grote Kerk is nu decor voor een uitnodigend jubileumconcert. Dirigent Lex Bergink: "FOH opent het concert met de serenade voor dertien blazers van Richard Strauss. Strauss liet zich, als bewonderaar van Mozart, inspireren door diens Gran Partita. Het lyrisch en romantisch werk wordt genoemd als mooiste werk ooit geschreven voor blazers en de doorbraak voor Richard Strauss als componist."

FOH voelt zich vereerd dat de internationaal gelauwerde alt/mezzosopraan Carina Vinke haar medewerking verleent aan het jubileumconcert met haar indrukwekkende vertolking van de prachtige Wesendonckliederen van Richard Wagner. Bergink: "Wagner had een stormachtige liefdesrelatie met Mathilde von Wesendonck. Zij schreef hem talloze lyrische gedichten waarbij Wagner al even hartstochtelijke muziek componeerde."

Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch speelt zondag 28 januari vanaf 14.30 uur haar jubileumconcert in de Grote Kerk. De toegang kost 15 euro.

Meer berichten