Leerlingen zijn bezig zich om Vincent van Gogh te overtreffen. Kijk voor de tijden van de workshops en reserveren op de website www.hetnoordbrabantsmuseum.nl. Foto: Marc Bolsius
Leerlingen zijn bezig zich om Vincent van Gogh te overtreffen. Kijk voor de tijden van de workshops en reserveren op de website www.hetnoordbrabantsmuseum.nl. Foto: Marc Bolsius (Foto: Marc Bolsius)

Familiezondag brengt werk van Vincent van Gogh tot leven

  Cultuur

DEN BOSCH - Wat zou Vincent van Gogh schrikken bij het betreden van de schilderwerkplaats in het Noordbrabants Museum. In deze zogenoemde 'Spetterlab' werken leerlingen aan de totstandkoming van 'zijn' schilderijen met gebruik van heuse hedendaagse hightech instrumenten. De toch al depressiegevoelige Vincent zou er absoluut van stuk gaan.

Door Ad Pijnenburg

Senior Communicatie Medewerker Neeltje van Gool legt uit: "Het Noordbrabants Museum en het aangrenzende Stedelijk Museum houden bijna elke laatste zondag van de maand Familiedagen waar schoolleerlingen of zelfstandige bezoekers creatief verwerken wat zij in het museum zien. Bij deze educatieve programma's gaat het om het principe van kijken, doen en tonen van resultaat."

Op 28 januari aanstaande staat de familiedag in het teken van Vincent van Gogh. Er is een film gemaakt over Van Gogh geheten: 'Loving Vincent', een geschilderde animatie film over het mysterie rondom de dood van Vincent van Gogh (1853-1890). Ruim honderd schilderijen, door kunstschilders geschilderd ten behoeve van de film, worden in het Museum op grote schermen tentoongesteld.

Teamhoofd Educatie Aafke de Bruijn ligt toe: "Kinderen van 8 tot 12 jaar bekijken de tentoonstelling, doen ideeën op en in het Spetterlab schilderen zij bijvoorbeeld het schilderij 'Sterrennacht' van Vincent. Op het nog onbewerkte basisschilderij schilder je in de eerste fase kleine sterren waarvan een foto wordt gemaakt. Bij elke volgende fasen van schilderen en fotograferen maak je de sterren steeds groter. Wanneer dat later als totaal wordt afgespeeld ontstaat een echte film met flonkerende sterren, hoe leuk is dat?"

Ook het Stedelijk doet mee
Op deze familiedag is er voor kinderen van 4 tot 10 jaar in het Stedelijk Museum ook de workshop 'Autosieraad'. Het gaat over raceauto's, vrachtwagens, politieauto's, brandweerauto's enzovoorts. Eerst bekijk je als inspiratie de tentoonstelling 'StyleDrive' waarin auto's mensen en sieraden de hoofdrol spelen. In de workshop ontwerp je daarna een auto die helemaal bij jou past. Maar er is meer voor jongeren. Bezoek de website eens: museumlessen, rondleidingen, zelfstandig op pad met opdrachten die in de klas zijn voorbereid of het Medialab waar je diverse mooie animaties kan maken.

Meer berichten