De band Fillmore East speelt zaterdag 3 februari bij muziekcafé Lohengrin muziek van The Allman Brothers, met op het repertoire de nummers 'Jessica' en 'Whipping Post'. De bandavond begint om 21.00 uur, de toegang kost 5 euro.
De band Fillmore East speelt zaterdag 3 februari bij muziekcafé Lohengrin muziek van The Allman Brothers, met op het repertoire de nummers 'Jessica' en 'Whipping Post'. De bandavond begint om 21.00 uur, de toegang kost 5 euro.

Muziekcafé Lohengrin overtreft zich

  Cultuur

DEN BOSCH - Muziekcafé Lohengrin in de Erasmusstraat midden in Den Bosch Zuid, onopvallend gelegen, je zou het zo voorbijrijden en dat is jammer want Lohengrin verdient beter. Al jaren is het een broedplaats voor allerlei muzikale en culturele activiteiten. Alle inspanningen ten spijt de grote wens voor een functionele eigentijdse en beter in de loop liggende locatie is nog niet gevonden.

Door Ad Pijnenburg

Insiders weten het. Beginnende artiesten vinden bij talentpromotor Lohengrin een gratis platform, hebben in de hippe muziekkelder of het café hun kunsten vertoond maar er is nu een point of no return bereikt: de accommodatie is te klein, niet functioneel en faciliteiten en bedrijfsresultaten komen onder druk.

Jamsessies, lezingen, vergaderingen
Pauly Da Silva is de bevlogen Portugese gastheer van Lohengrin: "We dreigen aan ons eigen succes ten onder te gaan. Den Bosch herbergt zo'n zeventig bandjes, koren of ensembles die aan de deur kloppen en hier hun ding willen doen. Voor onze gratis jamsessies wordt de deur platgelopen. Ook vele culturele activiteiten vinden hier plaats. Er worden lezingen gehouden, pantomime en toneel gespeeld, vergaderingen gehouden, musiceren met- en debatteren over Ierse volksmuziek, singer songwriters. Ik herberg negen dartclubjes, drie zangkoren een carnavalsclub."

Lohengrin biedt een podium waar talenten hun kunsten kunnen etaleren. De functionele aankleding spreekt tot de verbeelding met LP's en singeltjes aan het plafond, aan de wanden gitaren, hoezen en foto's van tientallen entertainers die ertoe doen. Een aanzicht waarbij zelfs tattookoning Henk Schiffmacher nog inspiratie kan opdoen. En dan de kelder bij volle actie, staande midden in de rock'-'n-rollscene, een provocerende sfeer vergelijkbaar met Liverpools kelders uit de sixties, geen tabaksdampen maar muzikale kruitdampen.

Tribute uit Apeldoorn
Zelf meemaken? Op 3 februari 2018 heeft artiestenbegeleider Roel van Donk de Apeldoornse formatie 'Fillmore East', een Allman Brothers tributeband voor Lohengrin vastgelegd. The Allman Brothers, de invloedrijke Amerikaanse Southern Rock-and Bluesband van broers Duan en Gregg Allman, waren razend populair met hun eindeloze gitaarsolo's. Gregg Allman was ook nog bekend door zijn huwelijk met Cher. Fillmore East' speelt The Allman Brothers zoals die dat 40 jaar hebben gedaan, met twéé drummers.

Een vastberaden Pauly tenslotte: "Mijn grootste wens nu is ingezet op een plek aan de 'Tramkade'. Daar hoor ik thuis vind ik. Een plek om blijvend te kunnen experimenteren en te vernieuwen met muzikale en culturele activiteiten. Dat verdient Den Bosch als muziek- en cultuurstad."

Meer berichten