Foto: Lisette Broess-Croonen

Fotoboek over vrouwelijke boksers

  Cultuur

ROSMALEN - In haar fotoboek 'Queen of the Ring' geeft Marleen Swaans een inkijk in het leven van dertien vrouwelijke boksers. "Ik wilde de vrouwen portretteren die het lef hebben om die ring in te stappen."

Door Lisette Broess-Croonen

Marleen Swaans (47) besloot zes jaar geleden om fotografe te worden. "Ik was cultureel antropoloog en werkte bij het Lillianefonds. Voor hen mocht ik veel foto's maken, toen nog als hobbyfotograaf. Ik besloot om een opleiding fotografie te volgen om er beter in te worden. Dat beviel zo goed dat ik een carrièreswitch heb gemaakt."

Verteld met foto's
Van jongs af aan is de Rosmalense al gefascineerd door foto's van Mohammed Ali. "Die beelden zijn echt iconisch. Ik boks zelf ook en merkte op de sportschool dat boksen onder vrouwen steeds populairder wordt. Daar wilde ik graag iets mee doen. Ik ging op zoek naar het antwoord op de vraag wie nu die vrouwen zijn die het lef hebben om de boksring in te stappen. Daarvoor heb ik dertien Nederlandse vrouwelijke boksers gevolgd tijdens trainingen, wedstrijden en het dagelijks leven. Het contrast is zo mooi, een accountmanager of jazzzangeres die in hun vrije tijd de boksring instapt. Bij elke vrouw geef ik een klein beetje informatie met wat tekst, maar de rest van het verhaal wordt verteld met foto's."

Incasseren
Swaans leerde de vrouwen kennen tijdens trainingen op Papendal en tijdens wedstrijden. "Ik ben anderhalf tot twee jaar bezig geweest met dit boek. In het begin ging het langzaam, want je moet de mensen nog leren kennen en het vertrouwen winnen. Het leukste aan het maken van dit boek was om die meiden te leren kennen. Wel is het een nadeel als ze dan tegen elkaar moeten boksen, want je wilt eigenlijk dat ze allemaal winnen. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van boksen en ik hoop met dit boek te bereiken dat de sport ook in ons land populairder wordt. Het is een mooi boek voor vrouwen om sterker in hun schoenen te gaan staan. Natuurlijk moet je kunnen incasseren, maar de pijn duurt niet lang. Het is echt een pure sport en de fysieke krachtmeting is mooi om te zien."

Heldenstatus
In dit boek gaat het om dertien Nederlandse vrouwen, maar in de toekomst hoopt Swaans nog een fotoboek te kunnen maken met internationale vrouwelijke boksers. "Meiden die echt een heldenstatus hebben. In ons land zijn zelfs kampioenen als Jessica Belder en Nouchka Fontijn niet echt bekend. In andere landen is dat anders en dat wil ik ook graag nog eens vastleggen.

Het boek 'Queen of the Ring' is voor negenentwintig euro te koop in boekenwinkel De Omslag in Rosmalen, via bol.com en de website www.marleenswaans.nl.

Meer berichten