Gerrit Mol en Toos van Andel zijn lid van de contactgroep van de Mariaparochie en mede-initiatiefnemers van de kerstwandeling 'Op weg naar Kerst' die op 22 december in Rosmalen plaats vindt.
Gerrit Mol en Toos van Andel zijn lid van de contactgroep van de Mariaparochie en mede-initiatiefnemers van de kerstwandeling 'Op weg naar Kerst' die op 22 december in Rosmalen plaats vindt. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Wandeling langs kerstverhaal met muziek, dans en toneel

  Cultuur

ROSMALEN - In Rosmalen is dit jaar een nieuw evenement rondom kerst. Op vrijdag 22 december wordt tijdens de kerstwandeling 'Op weg naar Kerst' het kerstverhaal verteld aan de hand van muziek, dans en toneel.

Lisette Broess-Croonen

Het idee voor deze kerstwandeling ontstond bij de contactgroep van de Mariaparochie. Gerrit Mol had gehoord van soortgelijke wandelingen in andere delen van het land en opperde om zoiets ook in Rosmalen op te zetten. Volgens Mol en medeorganisator Toos van Andel waren de reacties meteen enthousiast. "We hebben contact gelegd met de Samen-op-weg parochie en met verschillende toneel- en muziekverenigingen. We kregen heel veel positieve reacties, ook van de bewonersadviesgroepen waar we de subsidieaanvragen hebben gedaan. Verschillende ondernemers sponsoren ons en de partijen die meedoen werken ook allemaal belangeloos mee."

Dans, muziek, toneel
Tijdens de wandeling van ongeveer drie kilometer lopen de deelnemers onder begeleiding van een verteller door Rosmalen en komen onderweg langs tien scènes uit het kerstverhaal, sommige onder carports langs de route. "Het script is aan de hand van het Bijbelse kerstverhaal geschreven door Bram Coppens. Hoe de verschillende groepen hun scène willen invullen, mogen ze zelf bepalen. Bij elke scène zijn één of twee deelnemende partijen met dans, muziek of toneel. Ook de kerststal bij de Driesprong is extra open die avond."

Inschrijven
"De wandelaars gaan in groepen op weg vanuit Perron-3", vervolgt Mol, "waar de wandeling ook weer eindigt. Meelopen is gratis maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Mensen die mee willen lopen, moeten zich wel inschrijven. We willen de eventuele drukte kunnen reguleren. Gelukkig helpt de SJV ons met de begeleiding van de wandeling."

Hoewel het een nieuw evenement is in Rosmalen, hopen Mol en Van Andel dat het goed zal lopen. "In de rest van het land waar dergelijke wandelingen zijn, is te zien dat het kerstverhaal nog steeds trekt. Dat zie je ook aan de belangstelling voor The Passion. Daarnaast is onze kerstwandeling ook een evenement om elkaar te ontmoeten. We gaan als Rosmalenaren samen op weg naar kerst, zoals vroeger Jozef en Maria, de herders en koningen ook op weg gingen."

Meer berichten