Kerstfair van KuBra; Kunst, Design, Ambachten

  Cultuur

DEN BOSCH - Stichting KuBra houdt van woensdag 20 tot en met zondag 24 december de kerstfair 'Kunst & Design & Ambachten in de passage aan het Burgemeester Loefplein. Vijf dagen lang slaan vijf culturele initiatieven de handen ineen en dompelen de voetgangerspassage onder in kunst, design en ambachten in kerstsfeer.

De meewerkende initiatieven zijn Galerie KuBra, Zeefdrukatelier Kurtface, Het Kunstatelier, Anne van den Heuvel met Galerie Kleurraak en De Pijp-Leer & Ambacht. Zij openen woensdag 20 december om 11.00 uur de kerstfair 'Kunst & Design & Ambachten en heffen het glas op de toekomst. Stichting KuBra opent tegelijkertijd de expositie Wintersalon met werk van 36 Brabantse kunstenaars, die tot woensdag 20 januari 2018 te bezoeken is in de voetgangerspassage van parkeergarage de Tolbrug.

Gemeente steunt
De kerstdagen zijn volgens de samenwerkende creatieve initiatieven een mooie gelegenheid om de handen ineen te slaan. Daarmee geeft het vijftal een eerste aanzet tot een levendige sociaal-culture invulling van de passage van parkeergarage de Tolbrug in de oude wijk De Pijp. Om die reden ondersteunt de gemeente Den Bosch de samenwerking en moedigt die aan.

Alle initiatieven gelegen aan deze passage; Galerie KuBra, Zeefdrukatelier Kurtface, Het Kunstatelier, Anne van den Heuvel met Galerie Kleurraak en De Pijp-Leer & Ambacht willen het publiek en de inwoners op een laagdrempelige manier uitdagen, betrekken bij, en bewust laten worden van de kunst van haar eigen regionale kunstenaars en ambachtslieden. Dat willen ze bereiken met publieksgerichte activiteiten in de panden en kraampjes in de passage, bijvoorbeeld door publiek samen met professionele kunstenaars unieke kunstkerstcadeautjes te laten maken. Ook is de kunstautomaat is aanwezig met 'Pakje Kunst'. Tegelijkertijd wordt alles omlijst door passende poëzie, muziek, eten en drinken.

Wintersalon
In Galerie KuBra gaat ook op woensdag 20 december de 'Wintersalon', een tentoonstelling met 36 Brabantse kunstenaars van start. Die is tot woensdag 20 januari 2018 te bezoeken, tijdens de kerstfair zijn kunstenaars aanwezig om over hun werk te vertellen. In alle panden zijn workshops te volgen en demonstraties te zien van zeefdrukken, glasbewerken, boetseren, leerbewerken en schilderen. Bezoekers en ook de kinderen kunnen zelf een eigen kunstwerkje te maken. Onder leiding van dichter en voordrachtskunstenaar Emiel Bootsma worden in de periode van 20 tot 24 december, ieder dag van 16.00 tot 17.00 uur voordrachten en gedichten ten gehore gebracht.

Meer aanzien, minder leegstand
De tijdelijke ruimtes aan het Burgemeester Loeffplein, onderdeel van STOA, winkelcentrum De Arena, gelegen in de passage van parkeergarage Tolbrug, zijn mogelijk gemaakt door VOLOP Den Bosch, BNP, Gaphh Leegstandsbeheer en de eigenaar Aberdeen. De verborgen passage, in de oude wijk 'De Pijp', die al jaren leegstond wordt nieuw leven ingeblazen om zo de stad meer aanzien te geven en de leegstand tegen te gaan. De samenwerking van deze partijen, kunstenaars en ambachtslieden houdt kunst in Brabant en de stad levend en toegankelijk.

Meer berichten