De redactie van Oeteldonk voor Beginners. Van links naar rechts: Rob van de Laar, Huub van Mackelenbergh, Bert Damen, Hans Tervoort en Roger Schouten. Fotograaf Gerard van Kessel staat niet op de foto.
De redactie van Oeteldonk voor Beginners. Van links naar rechts: Rob van de Laar, Huub van Mackelenbergh, Bert Damen, Hans Tervoort en Roger Schouten. Fotograaf Gerard van Kessel staat niet op de foto.

Oeteldonk voor beginner én gevorderde

  Cultuur

OETELDONK - Ter 'inburgering' voor de beginnende Oeteldonker of ter inspiratie voor de gevorderde is vorige maand het boek Oeteldonk voor Beginners uitgebracht, geschreven door een redactie van betrokken en prominente Oeteldonkers.

Drie dagen per jaar draagt Den Bosch de naam Oeteldonk. Een bekend verschijnsel voor de geroutineerde carnavalsvierder maar voor beginners een onbekende wereld. Leg maar eens uit wat Oeteldonk is, aan iemand die die het nog nooit heeft meegemaakt: het boek 'Oeteldonk voor Beginners' waagt een poging. De carnavalsgids hanteert de formule met 'vijftig vragen en vijftig antwoorden', die eerder is toegepast bij de boeken 'Jeroen Bosch voor Beginners' en 's-Hertogenbosch voor Beginners'.

Waarom geen alaaf?
Het boek neemt de lezers mee op reis door Oeteldonk. Van historie naar toekomst, met tussenin een bonte verzameling aan onderwerpen. Over het Oeteldonks gevoel, de evenementen, muziek, eetgewoonten, het spel en de spelregels. Waarom zegt men in Oeteldonk geen 'alaaf' en heeft de prins geen steek met veren? Lezers ontmoeten de hoofdrolspelers: de prins en zijn gevollug, de Peer (burgemeester) met zijn entourage en andere figuren uit de rijke traditie.

Het boek is geschreven door een redactie van 'prominente Oeteldonkers' die al heel wat jaren meelopen en anderen graag laten meegenieten wat Oeteldonk allemaal te bieden heeft. De schrijvers zijn Hans Tervoort, Roger Schouten, Huub van Mackelenberg, Rob van de Laar en Bert Damen. De foto's zijn van Gérard van Kessel.

Het boek is overigens ook geschikt voor gevorderde Oeteldonkers, aldus uitgever Bert Damen. "Of mensen die menen gevorderd te zijn; die net wat meer willen weten over hun Oeteldonkse durp. Een opfriscursus, want we leren dat juist die diepgewortelde tradities en cultuur het verschijnsel zo bijzonder maken."

Benefietboek
Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de stichting Veur Mekaor, de stichting die zorgt dat ouderen en mensen die slecht ter been zijn de optocht op een speciale tribune kunnen bekijken.

Meer berichten