Van links naar rechts: Janneke Bazelmans, Annelies Op Heij, Bettine Uhe en Ineke van Engelen inspireren en steunen elkaar bij het creatieve schrijfproces.
Van links naar rechts: Janneke Bazelmans, Annelies Op Heij, Bettine Uhe en Ineke van Engelen inspireren en steunen elkaar bij het creatieve schrijfproces. (Foto: Anke van der Plas)

Schrijverswerkplaats in de Stadsbieb

  Cultuur

DEN BOSCH - Kennismaking met schrijvers! Het is op een vroege maandagochtend in de Stadsbibliotheek. Helemaal boven in dat mooie gebouw, onder een schuin dak met houten balken, is een verrassende plek gecreëerd: 'de bovenkamer'. Sinds 2013 bevind zich hier de schrijfwerkplaats die open staat voor mensen met serieuze schrijfambities.

Door Anke van der Plas

In deze 'bovenkamer', een rustige en sfeervolle ruimte in het centrum van Den Bosch, met op gezette tijden het klokkengelui van de Sint Jan als achtergrondmuziek, heb ik een ontmoeting met vijf gepassioneerde schrijvers. Annelies, Janneke, Bettine, Joop en Ineke willen graag een boekje open doen over hun ervaringen in het werken op deze unieke plek. "Ik wil graag dat het meer bekend wordt dat we bestaan en dat er hard en serieus gewerkt wordt door talentvolle schrijvers", zo verwoordt Annelies Op Heij haar hartstochtelijke wens tijdens het interview.

'Het is een luxe'
"Het doel van deze plek is om schrijvers een vaste plek te geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten en inspireren", aldus Ton van Bijnen, coördinator van de schrijfwerkplaats/bibliotheek. Iedere maandag van 10.00 tot 17.00 uur wordt hier serieus en hard gewerkt. Ieder voor zich maar in een gedeelde ruimte met een eigen plek aan een langgerekte werktafel. "Het is een luxe dat deze plek bestaat" aldus Joop. "Ik zou hier wel drie dagen per week willen werken".

Leren van elkaar
Net zoals hij werkt iedere collega- deelnemer toegewijd aan een eigen schrijfdoel. Dat kan van alles zijn: een boek, kort verhaal, gedicht enzovoort. Dat dat alleen mogelijk is in een sfeer van respect en vertrouwen onderschrijven ze allemaal. Het laatste uur van de dag wordt ruimte geboden om de geschreven tekst vrijwillig voor te lezen. Zo kan men elkaar voorzien van feedback om van elkaar te leren en biedt men elkaar de mogelijkheid om via opbouwende kritiek te leren, te ontwikkelen en zich verder te bekwamen in het schrijven. Dat vraagt om een sfeer van vertrouwen en veiligheid. Doordat de schrijvers elkaar vrijwel wekelijks zien, wordt ook ieders individuele schrijf-werkproces in grote lijnen gevolgd.

Meer berichten