Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Herdenken met herrie

  Column

Een actiegroep wil vrijdagavond tijdens de traditionele twee minuten stilte zoveel mogelijk lawaai maken. Zij vinden de Dodenherdenking een racistische vertoning omdat ie voorbijgaat aan de slachtoffers van de Nederlandse koloniale oorlogen.

Ik draag alle betogers tegen racisme een goed hart toe. De door de etnische minderheden aangezwengelde discussie over Zwarte Piet en het koloniaal verleden van Nederland, hebben mij de ogen geopend voor het onrecht dat velen is en wordt aangedaan.

Er is veel te zeggen voor het anders omgaan met oorlog en vrede, collaboratie en verzet. Ik erger me wezenloos aan de zalvende toespraken op 4 en 5 mei van gezagsdragers die op 6 mei met plannetjes aankomen om in het Midden-Oosten of aan de grenzen van Rusland het vuurtje lekker op te stoken en de wapenindustrie te verwennen. Vrede is het duurste ding op deze aarde en er zijn maar verdomd weinig politici die erin durven te investeren.

De gebeurtenissen in het voormalig wingewest in het Verre Oosten zijn een goed voorbeeld van deze hypocrisie. Een wingewest dat geen wingewest, een oorlog die geen oorlog genoemd mocht worden. Honderdduizenden werk- en uitzichtloze mannen die zich pal na 5 mei 1945 aanmeldden om te gaan doen wat men de Duitsers nadroeg. En hoe we nu nog met een grote boog om dit stuk geschiedenis heenlopen.

Maar die stilte en die herrie...

Deze keer ben ik het niet eens met het actiemiddel van de anti-racisten. Zou het niet veel effectiever zijn om die stilte niet te verstoren maar juist uit te breiden? Waarom maar die twee minuten? Waarom niet een uur, een dag of een hele week?

Stel je voor wat we allemaal weer zouden gaan horen: de nachtegaal, het suizen van de wind, het kabbelen van water. Lawaai is gedoe, zei mijn vader altijd. En stilte is vrede. Zet maar stil die radertjes van de groeieconomie. Het is net als met stoppen met Facebook: al na een week gaan mensen zich gezonder voelen. Ze kunnen beter naar elkaar luisteren en de haast, die epidemie die gepaard gaat aan de groeieconomie, verdwijnt.

Met stilte winnen we elke oorlog....

Meer berichten