Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Van kraker tot glazenier

  Column

Zelf ben ik in mijn leven tot nu toe precies vijfentwintig keer verhuisd, en ook nog es naar een ander land. GJ woont al veertig jaar in dezelfde kamer in hetzelfde huis, en hij heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten. Ik nam uit Finland alleen maar een paar boeken mee en heb verder niks. GJ is ook wars van bezit maar is wel een verzamelaar. Hij heeft zijn kamer volgestouwd met boeken en voert in de krochten van het huis het beheer over De Stelling, het archief van de politieke activisten uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

Gertjan -GJ voor zijn gigantische vrienden- en kennissenkring- kraakte veertig jaar geleden het voormalig ziekenhuis aan de Papenhulst. Over de invloed van de Bossche kraakbeweging op de instandhouding van oude gebouwen die nu veelal officiële monumenten zijn wordt door Eric Alink, Frans van Gaal en GJ een boek geschreven. GJ en ik hebben het al eens gehad over nog een boek. Over hem, of beter gezegd: over wat hem heeft bewogen.

Want die veertig jaar staan voor veel méér dan alleen maar De Paap. Kraken en bewegen houdt niet op bij wonen en je tuintje onderhouden. GJ was jarenlang Bewust Betaald Baanloos. Weigerde afstompend en zinloos werk. Leefde van een uitkering en kwam daarvoor eerlijk uit. Totdat hij tien jaar geleden de kans kreeg om met behoud van die uitkering te doen wat ie zelf graag wilde: kunstwerken maken in glas-in-lood. Nu is hij in zijn werkplaats in de weer met mes en brander, terwijl ik verderop 'ons' archief uitmest. Want GJ kan niets weggooien, en ik dus wel...

Hij is ook alweer veertig jaar achtereen de drijvende kracht achter Kleintje Muurkrant. KM verscheen decennialang op papier, handgevouwen en gratis, nu is het een digitaal podium voor mensen die reuring willen. Nog steeds gratis dus. En met toewijding gemaakt en onderhouden.

Dezer dagen is het feest op De Paap. GJ hoopt dat het goed weer blijft. Zodat de gasten buiten kunnen zitten in de lommerrijke binnenplaats. En hij er een lekker vuurtje kan stoken. Het kampvuur van GJ. Misschien een goede titel voor dat boek...

Meer berichten