Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Eenzaam in de portefeuille

  Column

Ok CDA. Een wethouder eenzaamheid. We moeten het niet van de discipelen van Sybrand Buma hebben. Vorige week zagen we hier hoe die lui garen proberen te spinnen bij de rel over Zwarte Piet. Nu proberen ze op eenzaamheid te scoren.

Eenzaamheid heeft zeker met politiek te maken, en heel zeker ook met portefeuille. Maar niet met die van een beleidsbepaler. Eenzaamheid is een direct gevolg van armoe. Van het feit dat de portefeuille van de één leger is dan die van de ander.

In een samenleving als die waarin wij leven hangt aan alles een prijskaartje. Ook aan die zaken waaraan iedereen behoefte heeft, niet alleen de meest draagkrachtigen. Een goede gezondheid, naastenliefde, plezier.

Eenzaamheid in een land en een stad vol mensen is een symptoom van iets anders. Van het gegeven dat mensen overboord kieperen. Mensen haken af, en de meeste doen dat niet uit eigen vrije wil. Een samenleving die uit steeds meer individuen bestaat is geen samenleving.

Dat zou de politiek in het snotje moeten hebben. Bij het CDA maar ook bij al die andere partijen zou het begrip moeten ontstaan dat de politiek de samenleving om zeep helpt in plaats van stut. Handenvol geld zijn in de voorbije decennia van de samenleving weggetrokken en aan individuen gegeven.

Ik heb bijna twintig jaar in Amsterdam geleefd, in de jaren zeventig en tachtig. Daar stikte het van de buurthuizen. Werkelijk op elke hoek van elke straat kon je zo'n ding binnenstappen, om hulp te vragen, maar ook gewoon om de krant te lezen. En ook om zelf je diensten aan te bieden.

Waar zijn die plekken gebleven, ook in een stad als Den Bosch?

Ik kom vaak langs buurthuis De Slinger. Van andere buurthuizen weet ik het niet, maar De Slinger maakt op mij altijd een volledig uitgestorven indruk. In het grote complex brandt volop licht en waarschijnlijk ook verwarming, maar voor wie?

Als ik eenzaam zou zijn zou ik De Slinger mijden als de pest.

Een wethouder die verdient aan eenzaamheid? Neen, zou ik zeggen. Gewoon geld teruggeven aan de sociale sector. En laat het CDA in het Bossche college maar vertegenwoordigen door Sinterklaas...

Meer berichten