Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Liegen moet je leren

  Column

Zo gek hadden we het nog niet gegeten: een minister van BZ die verzint dat hij bij de vijand in diens zomerverblijf was. Niets van waar dus, en zelfs de woorden van de vijand die de excellentie zou hebben opgevangen kwamen volgens degene die er wél bij was geweest verkeerd in de krant.

Exit minister. Maar minstens zo verontrustend als de fantaserende Zijlstra was het vluchtgedrag van zijn entourage. De premier, die hem tot het laatste moment bleef pushen. De kwaliteitskrant, die zich hardop afvroeg waarom een politicus liegt, in plaats van de vraag te stellen waarom deze politicus niet kon toegeven dat hij gelogen had.

Maar het bontst maakte D66-voorman Alexander Pechtold het. Hij gaf een racistische draai aan het niet-willen-toegeven. Volgens Pechtold was Zijlstra te loven, juist omdat hij uiteindelijk zijn leugen had bekend. Met 'je zult geen Rus vinden die dat ooit doet', of woorden van gelijke strekking trapte de progressieve liberaal op de ziel van tweehonderd miljoen medemensen.

Toch kun je liegen maar liever leren, en wel zo snel mogelijk. De NRC van afgelopen zaterdag citeert opvoeddeskundigen die benadrukken dat een kind dat liegt daarmee het bewijs aanlevert dat het intelligent is. 'Het kunnen onderscheiden tussen waarheid en niet-waarheid leert ons het onderscheiden tussen onszelf en de ander', stelt één van hen.

Het zal niet mijn eerste leugen zijn geweest, maar ik herinner me hem goed, om diverse redenen. Ik had op school mijn buurjongen vijf gulden (toen nog een muntstuk) zien stelen uit de jaszak van een medescholier. De schooldirecteur stond al op het punt er politiewerk van te maken toen ik op zijn Zijlstra's ging.

De aanleiding voor mijn verzinsel had alle ingrediënten van de Zjlstra-leugen. De buurjongen was de vijand. Niet omdat hij mijn gummetje had gestolen maar omdat hij de zoon van zijn vader was. Die was door mijn vader herkend als de geïnterneerde NSB'er die hij na de oorlog had bewaakt. Het jochie vertegenwoordigde zijn vader en diens misdaad, ik wreekte mijn vader en diens frustratie.

We voerden Koude Oorlog...

Meer berichten