Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Zwoegen voor de FC

  Column

Ik ben benieuwd hoe zijn kantoor eruit zal zien. Ligt er zacht kamerbreed in een zwoele teint? Hangt er kunst aan de netjes afgestukte wanden? Biedt hij me een stoel aan, een echte zetel met verstelbare armleuningen? Hangt er achter hem een plasmascherm, waarop hij me straks de organisatie van de club laat zien?

We waren bij een andere club, vlak voor de winterstop, met gasten uit Finland. TOP in Oss. We wisten niet wat we zagen. Tapijt en kunst zoals hierboven beschreven, in de foyer en zelfs in het trappenhuis. Gastvrouwen en -heren, in uniform en met een echte glimlach. Een steward die mijn vrouw met haar zwakke enkel naar onze plaatsen bracht.

Stadionbezoek in Nederland geeft, ook op het tweede niveau, het gevoel dat je naar de opera gaat. Ik ging naar het buitenland toen Ajax nog in De Meer speelde en NAC aan de Beatrrixstraat. Toen het gewone volk nog de staantribune beklom en nooit in de catacomben kwam. Toen het woord arena nog aan het circus voorbehouden was.

Onze Finse gasten waren aan nog veel minder gewend. Ik ben er jarenlang in een club aktief geweest, in het land van de duizend meren. Bij PoPa, een schepping van Antti Sumiala, die nog bij NEC en Twente gespeeld heeft. Ook eerste divisie. Ik deed er alles, van de boekhouding tot het verkopen van warme worst.

De worst verkocht ik in de fietsenstalling van het stadion. Voordat ik mijn barbecue aanstak had ik in mijn uppie vijftig reclameborden rond het speelveld uitgezet. Sumiala hield kantoor op een vuilnisbelt. Toen de Singaporese matchfixer Perumal zich in het hok meldde ging 'Sumi' snel overstag. De club heeft het schandaal niet overleefd.

Als u dit leest ben ik wezen solliciteren bij de FC Den Bosch. Ik heb een afspraak met de directeur marketing. Ik sta te trappelen. De FC lijdt in het klein aan dezelfde problemen waaraan het hele Nederlandse voetbal momenteel lijdt. Men zoekt naar zwoegers, zowel op als rond het veld...

Meer berichten