Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Den Bosch in 2028

  Column

Mooi dat we weer een even jaar hebben – ik ben een bijgelovig mens en er vast van overtuigd dat even jaren op de kalender meer moois voor ons in petto hebben dan oneven. Maar in plaats van een beschouwing over twintig achttien wil ik hier een inkijkje in het wel en wee van onze stad over tien jaar presenteren. Waaruit bestaat een stad? Uit naam, faam en mensen.

Eerst is er de naam. We zitten hier gebeiteld wat dat aangaat. Niemand die zich afvraagt wat Den Bosch betekent en dus niemand die er aanstoot aan neemt en verandering wil. Komt nog bij dat we de lange, voor buitenlandse toeristen niet te behappen versie hebben: 's-Hertogenbosch. Past maar net op de gevel van het station. Een mond vol, en zo hoort het ook.

Faam, een mooi oud woord voor het lelijke Amerikaanse brand. Waar denk je het eerst aan bij Den Bosch. Sint Jan, Oeteldonk, bourgondisch, De Vliert, de Dieze, knooppunt etc etc. Is er allemaal nog, in 2028. Maar laten we daartoe wel wat voorzichtiger omspringen met de kathedraal, dus minder hoempa daaromheen. En de Dieze moet natuurlijk schoner.

Speciale aandacht voor de ontwikkelingen rond het station. Een van de mooiste zoniet het mooiste van Nederland. Voor mijn part laten ze er over tien jaar elke twee minuten een intercity binnenrollen, maar laten we wel de prachtige overkapping behouden, en de magie van het uitzicht op het stationsplein.

Mensen. Last but not least. Laten we zuinig op elkaar wezen. In de hal van onze flat hangt een spreuk waar je je flink plaatsvervangend voor schaamt. Iets over dat God eerst de Bosschenaar ontwierp en daarna pas de andere mensen, of zoiets. Waarschijnlijk uit de tijd dat we 'Indië nog hadden' en gelukkig is het ding van buitenaf niet zichtbaar. Moeten we natuurlijk niet meer hebben, in 2028, dat gestaar naar de eigen navel. De stad mag voor mij dan wel 300.000 inwoners hebben. Die er stuk voor stuk trots op zijn dat ze elkaar op straat nog steeds groeten, met een welgemeend Houdoe!

Meer berichten