Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Blijf es lekker thuis

  Column

Een decemberdagje doorgebracht in Amsterdam, met buitenlandse gasten. Het was er drukker dan ooit tevoren. Wachten totdat de trein het station binnen kan lopen. Wachten voor de roltrap tussen perron en tunnel. Wachten bij de kluizen waarin de gasten hun koffers kwijt kunnen. We waren een uur verder voordat we op het stationsplein stonden.

Ik herinnerde me hoe gepikeerd ik er ooit reageerde op een meisje dat me op het perron staande hield en vroeg of ik een hotelkamer wilde. "Ik woon hier", foeterde ik tegen haar, "al vijftien jaar en ik denk dat ik de stad beter ken dan jij!" Dertig jaar nadien zoeken de toeristen niet eens meer een hotel maar een kruipruimte bij iemand op zolder.

Een Amsterdams raadslid pleitte ervoor de steun voor het toerisme in zijn stad af te schaffen. Geen geld meer naar de sector, om de 'aanzuigende werking' -normaliter een term die rechts gebruikt om de vluchtelingenstroom in een kwaad daglicht te stellen- ervan weg te nemen. Ik herinner me nog uit mijn tijd als kraker, dat de toerist in de Amsterdamse gemeenteraad heilig werd verklaard.

Een ander kwam met de suggestie om mensen in plaats van naar Amsterdam naar Leeuwarden te lokken. Leeuwarden. Naar verluidt de Culturele Hoofdstad van Europa volgend jaar. Want Nederland is groter dan Amsterdam, luidde de redenatie. Niet dus. We weten immers dat de gemiddelde Amerikaan of Japanner denkt dat Amsterdam de hoofdstad van Kopenhagen is...

Het beroerdste effect van massatoerisme is dat het de bewoners van het uitverkoren gebied niet ziet staan en hen de stad uit jaagt. Mij lijkt het daarom beter om es lekker allemaal thuis te blijven in 2018. Gewoon op je eigen stek. Stephan Sanders schreef er een mooi artikel over in De Groene Amsterdammer, met de titel 'Bestemming bereikt, bestemming verwoest'.

Blijf waar je bent. De Sint Pieter kun je ook online bezoeken, in alle rust en gratis. Dat is beter voor historische gebouwen, voor het milieu en voor de positie van die arme donders die bij zo'n goedkope luchtvaartmaatschappij hun brood moeten verdienen...

Meer berichten