Logo stadsbladdenbosch.nl


Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Vrijmetselaar zoekt vrouw

  Column

Heerlijk slotakkoord van het Stadsblad van vorige week. Het allerlaatste stukje, voor de aanbiedingen van Paanakker. Kop: vrijmetselarij voor vrouwen. Driehonderd jaar vrijmetselarij en de loge Danú houdt een inloopavondje voor iedereen en voor vrouwen, in het clubhuis. Motto: de brandende braamstruik, en de lezing gaat over symbolen en ritualen.

Effe inzoomen. Loge Danú, is dat een Bossche club, een Brabantse of een nationale? Die brandende braamstruik, die, kennen we uit de Bijbel. Maar ritualen? Een drukfout? Naar hun website dan maar. Die vertelt dat Danú iets goddelijks uit Ierland is. En dat het in deze loge uitdrukkelijk om vrouwen gaat.

Maar vrijmetselaars... Is vrijmetselarij niet omgeven met een geur van geheimzinnigheid? In rond Nederlands: zit er aan die club niet een luchtje? Althans ik ben opgegroeid met dat idee. En ik heb tijdens mijn jaren in het buitenland vreselijk reclame lopen maken voor Nederland, omdat wij hier met bedenkelijke clubjes niet zomaar in zee gaan.

Zat ik fout? Of is in Nederland het tij gekeerd? Voor mij zijn anthroposofen, Jehova's Getuigen en vrijmetselaars, om maar drie van die dwaalleren te noemen, altijd engerds geweest. Lui die zichzelf en hun club beter achten dan de rest van ons. Lui, met maar al te vaak ook een hele griezelige politieke bagage.

Daarbij hebben vooral de vrijmetselaars altijd uitgeblonken door hun geheimzinnigheid. En die website van de vrouwelijke vrijmetselaars doet daar lekker aan mee. Geen namen, weinig linken, inloggen alleen voor leden, en dan dat motto. 'Zoeken naar wat mensen verbindt, niet naar wat hen scheidt'. Dat horen we dus tegenwoordig om de haverklap, van opiniedragers die vervolgens hun eigen superioriteit gaan uitmeten...

'De Vrijmetselarij wordt gekend als een geheim genootschap' weet men ook op de website. 'De loge moet een veilige plek zijn voor haar leden. Dat wat in de loge besproken blijft dus ook in de loge. De loge kent een sub rosa cultuur. Deze veiligheid vraagt om geheimhouding.'

Als ik 't niet dacht....

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox