Logo stadsbladdenbosch.nl


Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Van dorpsgek tot coryfee

  Column

Ik had eigenlijk vorig jaar rond de kerst al op deze plek over hem willen schrijven. In een column over een bezoek aan Eindhoven. Maar gêne belette me. Schrijven over een man in een rolstoel die de boel bij elkaar schreeuwt kan je tegenwoordig op een reprimande komen te staan, wegens het kwetsen van een minderheid bijvoorbeeld.

Bovendien voegde mijn kennismaking met Arnol Kox zoveel licht toe aan de zwarte indruk die ik toen van Eindhoven overhield, dat ik de portee van die column tenietgedaan zou hebben. Waarvan ik echter toen in de verste verte geen idee had: dat Kox een beroemde (en door sommigen zelfs dé beroemdste) inwoner van Eindhoven is.

Dat feit heeft Eindhoven en haar bewoners aanzienlijk meer krediet in mijn ogen gegeven. Een béétje stad, en zeker eentje met de afmetingen van de Philipsstad, heeft iemand in haar gelederen die de status van dorpsgek ontgroeit en een coryfee wordt. Iemand waaraan men herkend, iemand waarmee men gezien wil worden.

Arnol Kox zag ik vorig jaar niet goed maar ik hoorde hem des te duidelijker. In zo'n afschuwelijke overdekte winkelstraat, vol met ledlampjes met het oog op de feestdagen, en vol met mensen die zich van onder tot boven hadden volgehangen met volle tassen. Op zo'n moment huldig ik ook de stelling dat Nederland vol is.... Vol van rotzooi en overbodigheid.

Midden in al deze koopwaan loeide Kox zijn boodschap door de menigte. Door merg en been ging zijn kolossale stem. Ik moest ondanks het volume mijn oren spitsen omdat ik dacht dat ik het niet goed hoorde. Wat een prachtige tekst, als een gedicht. "Omdat ik ook een astraal lichaam heb!" Ja, ik hoorde het toch duidelijk: daar zat een invalide man die ons 'validen' de waarheid vertelde.

Kox is geen dorpsgek. En hij is ook geen straatprediker, zoals we die wel meer zien, met een baardje en een gitaartje en een marketingtekst die onder je neus wordt gedouwd. Kox is een dichter, een conferencier,en bovenal iemand die zijn mond opendoet op het moment dat dat de meesten van ons het minst uitkomt.

Hij was weer eens voor de rechter gesleept, volgens het Brabants Dagblad. Zijn teksten zijn opruiend. Blijkbaar bevordert het de verkoop niet wanneer iemand voor je winkeldeur oproept om voor iets anders te leven dan voor geld en hebbedingetjes. Hij maakte reclame zonder toestemming, aldus de aanklacht. "Ik maak geen reclame, ik maak iets duidelijk", repliceerde de beschuldigde.

Hebben we in Den Bosch niet zo iemand als Kox? Geen dronken troubadour dus, of een omhooggevallen kwartjesvinder. Nee, iemand van kaliber. En met een stem als een klok...

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox