Logo stadsbladdenbosch.nl


Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Prikkelarm en genderneutraal

  Column

Ik dacht dat het een specialiteit van de Tilburgse kermis was, maar nu komt die in Rosmalen er ook mee. De prikkelarme kermis. Voor eventjes gaan de lichtjes en de geluiden op de kermis op een lager volume, ten gerieve van degenen onder ons die last hebben van teveel prikkels. Prikkelarme kermis, is dat niet een contradictio in terminis, ofwel een onmogelijke tegenstelling? Als ergens toeters en bellen bijhoren, is het toch wel de kermis? 'Gezellige drukte', noemen wij dat in onze taal. Een kermis zonder gebliep en geflikker is als een voetbalstadion waaruit het publiek geweerd wordt. Als een straf dus.

Maar goed: ik begrijp dat er mensen zijn die er last van hebben, en ik ben er niet tegen zolang ik de rest van het feest wel aan mijn trekken kom. Het is hetzelfde als met die genderneutraliteit van de publieke ruimte. Je kunt op steeds meer plaatsen naar een genderneutrale WC en in het openbaar vervoer wordt niemand meer aangesproken met meneer of mevrouw. Prima zaak. En het wordt allen maar nog beter als er dan ook werkelijk meer gratis openbare toiletten komen, zeg ik met mijn blaasprobleem. We kunnen nooit tolerant genoeg zijn. Er zijn meer dan genoeg tekenen die er op wijzen dat het juist niet de goed kant op gaat.

Neem die actie waarin wordt opgeroepen om jongens weer jongens te laten zijn. Juist op het moment dat we er aan wennen dat sekse maar een heel relatief ding is, gaan we weer beklemtonen dat jongens en mannen toch echt het recht hebben om te raggen, te rennen en de beest uit te hangen. Met de impliciete boodschap dat meisjes en vrouwen zich dus niet zo mogen gedragen. Ik ben er juist heel tevreden mee dat de wetten van het schoolplein in de maatschappij steeds minder gelden. Dat ik als ik zeg dat ik geen rijbewijs heb en nog nooit met iemand gevochten heb, niet meer voor watje of mietje aangezien word.

Grappig trouwens dat al deze zaken naar ons toe komen uit Zweden. De neutrale WC, de dito aanspreekwijze, maar ook de discussie of jongens meer gebaat zouden zijn bij mannelijke leraren – het komt uit het land van Ikea en Volvo. En is daar ook al decennia geleden voor het eerst geopperd. De Zweden opperen eerst alles, dan wordt het besloten, en pas daarna ingevoerd. Hun buren, de Noren, Denen en Finnen, kunnen daar niet tegen.

Ik heb tijdens mijn jaren in Finland veel geschamper aangehoord over de Zweden, en de grap dat de werkdag van de Zweden pas rond het middaguur begint. Omdat ze elke ochtend eerst vergaderen over wie het werk moet doen...

Wij Nederlanders moeten dus niet denken dat we het wiel hebben uitgevonden. Feitelijk zijn wij hier de Zweden van West-Europa. De Zweden irriteren dus met hun liberale opvattingen hun buren. En dat doen wij met de Duitsers en de Fransen. De laatsten vinden ons lomp en slordig, vooral – en dat zal niemand verbazen, want kom je aan een Fransoos zijn maaltijd, dan kom je aan zijn alles - vanwege onze eetgewoonten.

De Duitsers vinden ons ongedisciplineerd, ook in onze taal. Wij lijden aan autoriteitsangst, vinden onze oosterburen, staan altijd klaar met kritiek op gezag en zouden het liefst een agent in diens onderbroek het verkeer zien regelen. En onze taal is eigenlijk Duits, zo zeggen zij, maar dan zonder leestekens...

reageer als eerste
Meer berichten