Logo stadsbladdenbosch.nl


Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Koeioneren is geen werk

  Column

Hoe zou het met Jan van Dijk zijn? Zijn naam schoot me te binnen bij het lezen van het Stadsblad van vorige week. Van Dijk werd in het begin van de jaren tachtig door elke krant geïnterviewd. Hij sprak toen over onze toenemende vrije tijd. Jan voorzag 14 jaar geleden dat robots ons werk zouden gaan overnemen en dat -in plaats van ons daartegen te verzetten- wij moesten leren om al die vrije tijd op een nuttige manier te besteden.

Ik vond de gedachtegang van Van Dijk logisch en interessant, bleef volgen wat hij deed in zijn leven, en tien jaar nadien had ik zelf de kans om hem zelf te interviewen. Ik deed het vraaggesprek voor een door en voor werklozen gemaakte krant in Amsterdam. Want tja, de crisis van toen had mijn generatie -verloren generatie werden wij genoemd door de mensen die wel betaald werk deden- geleerd wat we met onze vele vrije tijd moesten doen...

Jan van Dijk ontmoette ik in Leeuwarden, op het kantoor van de sociale dienst, hij zou daar nog een week of wat directeur zijn. We praatten eerst over de actualiteit -het was augustus 1993 en in Rusland was een staatsgreep gaande- over mijn eigen plannen -ik was toen al van plan om naar Finland te emigreren- en ook even over die vrije tijd waarmee hij ooit zoveel ophef had veroorzaakt.

Maar Jan bleek er anders over te zijn gaan denken. Hij was niet meer zo optimistisch. "Het gaat helaas de andere kant op", zei hij. "Of ik moet eigenlijk zeggen: het gaat helaas wéér de andere kant op, de verkeerde". En hij vertelde hoe in de jaren voor de laatste oorlog mensen zoveel angst was aangepraat dat ze elkaar niet meer vertrouwden en de wapens tegen elkaar opgenomen hadden. "De ene helft van het volk krijgt nu weer een uniform aan om de andere helft te gaan koeioneren. En koeioneren is geen zinnig werk".

Het artikel in het Stadsblad dat me herinnerde aan de analyse van Van Dijk ging over inbraakpreventie. In studentenhuizen. Godallemachtig: als ik inbreker was zou ik me beledigd voelen! Want wat valt er bij een student te halen? Dan kun je toch net zo goed meteen inbreken bij Vindingrijk? Kost minder moeite en levert meer op. Hoewel dus ook niet erg veel. De enige die verdient aan inbraakpreventie in het algemeen en die in studentenhuizen of armenwijken in het bijzonder, is de alsmaar uitdijende angstindustrie.

Steeds meer mannetjes en vrouwtjes die in uniform rondlopen en onder zwaailichten rijden, en steeds meer elkaar koeioneren doen de angst en het onderlinge wantrouwen alleen maar toenemen. Waar dat op uitloopt? Jan van Dijk voorspelde het al...

reageer als eerste
Meer berichten