De zoon van de Schotse commandant Robertson was bij de opening van de expositie, waar ook een foto van zijn vader te zien is.
De zoon van de Schotse commandant Robertson was bij de opening van de expositie, waar ook een foto van zijn vader te zien is. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

'De laatste oorlogsmaanden'; expositie en boek over bevrijding van Vught

VUGHT - In het Vughts Museum in DePetrus in Vught is onlangs de expositie 'De laatste oorlogsmaanden' geopend over de periode van Dolle Dinsdag tot de bevrijding in Vught.

Door Lisette Broess-Croonen

Tijdens de opening van de expositie werd ook het eerste exemplaar van het gelijknamige boek overhandigd aan burgemeester Van de Mortel. De expositie en het boek vertellen het verhaal van de Vughtse inwoners in de periode van september en oktober 1944. Een spannende periode waarin de bevrijding aanstaande was, maar het land toch nog onderdrukt werd door de bezetter. Wanneer zou men bevrijd zijn? De expositie toont foto's en een speciaal gemaakte film, maar ook een uniform van een Schotse soldaat die Cromvoirt bevrijdde en een bevrijdingsrok uit Vught. Deze rokken werden gemaakt op initiatief van een verzetsvrouw die ook in Kamp Vught heeft gezeten. De rokken zijn gemaakt van lapjes die een herinnering waren aan de oorlog. In totaal zijn er ongeveer vierduizend van deze bevrijdingsrokken gemaakt, waaronder dus ook in Vught. En er komt een nieuw en extra groot exemplaar bij. De Vughtse basisscholen gaan samenwerken aan een bevrijdingsrok voor de hele gemeente van vier meter hoog die onthuld zal worden tijdens de officiële herdenking op 26 oktober.

Bij de opening van de expositie was ook de zoon van de Schotse commandant Robertson aanwezig. Robertson was commandant van de 7th Black Watch, de soldaten die Vught bevrijdden. "Het betekent veel voor me om hier te zijn. Mijn vader is helaas overleden, maar hij zou enorm trots zijn geweest. Vught betekende veel voor hem. Na acht maanden vechten, werden de Schotten hier hartelijk welkom geheten. Mijn vader heeft aan die periode vrienden voor het leven overgehouden."

De expositie 'De laatste oorlogsmaanden' is nog tot en met 30 oktober te zien in het Vughts Museum, in de DePetrus in Vught. De expositie maakt deel uit van het gemeentelijke programma 'Vught Viert Vrijheid'. Het gelijknamige boek is geschreven door Henk Smeets en Wieke Schrover en is gebaseerd op dagboeken van Vughtse inwoners in die laatste oorlogsmaanden. Zo krijgt de lezer een persoonlijk inkijkje in het leven van de Vughtenaren in de periode van de bevrijding. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel.

Meer berichten