Het Sint-Janslyceum, door de minister van OCW aangewezen als Rijksmonument, belichaamt scholenbouw in de Bossche Schoolstijl.
Het Sint-Janslyceum, door de minister van OCW aangewezen als Rijksmonument, belichaamt scholenbouw in de Bossche Schoolstijl. (Foto: Jack Monde)

Sint-Janslyceum wordt een rijksmonument

DEN BOSCH - Het gebouw van het Sint-Janslyceum in Den Bosch wordt een rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed overhandigt maandag 9 september de Rijksstatus aan de school. Net op tijd om op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, als echt rijksmonument mee te doen.

In het afgelopen schooljaar vierde het Sint-Janslyceum het honderdjarig bestaan. Een mooi jaar, dat meteen in dit nieuwe schooljaar misschien wel wordt overtroffen door opnieuw een uniek moment: verheven worden tot Rijksmonument. Het markante gebouw aan het Sweelinckplein is door de minister van OCW aangewezen als een kenmerkend monument van de Nederlandse architectuur en een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode in Nederland.

Directie, docenten en leerlingen zien deze nationale accentuering voor dit goed bewaard gebleven voorbeeld van scholenbouw in de Bossche Schoolstijl als een bijzondere waardering van het gebouw. Dat viert de school maandag 9 september met een besloten bijeenkomst. Voor het publiek is het schoolgebouw geopend op Open Monumentendag zaterdag 14 september. Docenten verzorgen die dag tussen 10.00 en 14.00 uur rondleidingen door het kersverse Rijksmonument.

Meer berichten