The Ceder Stars en Friends met vooraan Henk (l) en Ad. Boven vlnr: Jony de Boer, Diana Huisman, Willy Dona, Tony Bodar en Ferry Sluiter.
The Ceder Stars en Friends met vooraan Henk (l) en Ad. Boven vlnr: Jony de Boer, Diana Huisman, Willy Dona, Tony Bodar en Ferry Sluiter. (Foto: )

The Ceder Stars, 60 jaar wereldberoemd in Den Bosch

DEN BOSCH - Babyboomers, daar aan de Cederstraat, een hechte vriendengroep, die, in de naoorlogse opbouwperiode, rond de St. Willibrordusschool van mijnheer Rabou en 'Mupke' Jansen, de nodige kwajongensstreken uithalen en een beetje gitaar spelen wat zou uitgroeien tot: The Ceder Stars, 'Wereldberoemd in Den Bosch'. De band bestaat dit jaar 60 jaar en viert dat zondag 15 september om 15.00 uur in De Lachende Vis Empel met 'The Ceder Stars Meet Friends'. De toegang is gratis.

Henk van Gulik, wonend in de Cedersstraat, en Ad Pijnenburg, zijn samen gek van The Beatles, Elvis, The Rolling Stones en Cliff en The Shadows. Ze nemen gitaarles. Ad speelt sologitaar en Henk begeleiding. In 1959 richten beiden een bandje op met de naam 'The Ceder Stars'. Zij zoeken in de buurt wonende vrienden erbij.

Na wat experimenteren en muzikant-wisselingen ontstaat er een vaste succesvolle kern met Henk van Gulik, Ad Pijnenburg, zijn broers Jan en Charles, Theo Sterrenburg en wat later zanger Rinie Voets.

Ad Pijnenburg: "Een platencontract, televisieoptreden en een hechte fanclub van achthonderd leden is het gevolg. Regelmatig organiseert het fanclubbestuur, een grootse fanclubavond in de toen-geheten Veemarkthallen, als feestzaal omgebouwd door de creatieve Juul Lamoen en bezocht door zo'n 1.200 fans. The Ceder Stars begeleiden daar alle bekende Nederlandse artiesten van die tijd."

Henk: "Als Ad in 1968 The Ceder Stars verlaat, van muziek een beroep maken is nooit de bedoeling geweest, verdwijnt ook de kenmerkende Shadow-sound waarna later ook de band besluit om te stoppen."

Als de broers Pijnenburg, gepensioneerd inmiddels, in 2008 bijeen zijn, pakken zij de muziek weer op. Aangevuurd door PR van Theo Brands en met de bekende Bossche zanger Paul Perry kan een optreden niet uitblijven, en hoe? 'The Ceder Stars veroorzaken een verkeerschaos op de Empelse dijk. Hoe dankbaar dat zovelen de 'Stars' niet zijn vergeten. Twee jaren achtereen wordt in het Spaanse Malgrat gespeeld gevolgd door volle bussen fans. Een waar feest. 'Mooier dan mijn trouwdag', sprak een fan!

Ad Pijnenburg: "Ik moest in 2013 wegens zakelijke drukte stoppen. De band ging onder naamgeving van frontman Paul Perry verder. In 2018 ontmoet ik na 34 jaar onverwacht mijn vriend Henk van Gulik die herstellende was van langdurig fysieke problemen. De oude click is er onmiddellijk en dus de gitaar weer uit de kast."

Het 'DNA' van The Ceder Stars bijeen, het gonst door de stad over een ouderwetse dansmiddag en dat gaat gebeuren op het moment dat het 'begrip' The Ceder Stars precies 60 jaar bestaat. Een aantal bevriende en bekende Bossche muzikanten willen daar graag aan meewerken.

Ad tenslotte: "De Babyboomers, de generatie die de huidige muziekscene heeft gevormd en hoe dramatisch, binnenkort geheel zal zijn verdwenen. Laat dat eens op je inwerken."

Meer berichten