Uitreiking van het Paradepaardje.
Uitreiking van het Paradepaardje.

Nieuwe Filmers Festival met uitreiking van het Paradepaardje

DEN BOSCH - Hollywood heeft de Oscar, Cannes de Palme d'Or maar alleen in Den Bosch wordt Het Paradepaardje weggegeven aan de beste film. De best korte film, in dit geval, en ook in een hele korte tijd gemaakt. Op het Nieuwe Filmers Festival, gehouden door het gelijknamige platform voor jonge filmmakers, wordt de filmprijs op zaterdag 7 september uitgereikt in de Verkadefabriek.

Het is inmiddels de zesde editie van het Bossche filmfestival, dat jaarlijks tegelijkertijd de premièreavond en apotheose is van het One Week Film project. Negen korte films, gemaakt in een week tijd, worden voor het eerst op groot scherm voor groot publiek getoond. Acht daarvan dingen mee naar de hoofdprijs; het Paradepaardje 2019 en een geldprijs van 2.750 euro voor de winnende film. Alle films doen daarnaast een gooi naar de Publieksprijs, een cheque van 200 euro. Verder zijn er negen categorieprijzen te verdelen, waaronder beste regie, beste scenario, beste acteur m/v en beste muziek. Ook zijn er naast de vertoningen en de prijsuitreiking vraag/antwoordsessies met de filmmakers.

Kanshebbers
De negen korte films zijn gemaakt tijdens het One Week Film project van 9 tot en met 13 augustus door een nieuwe generatie filmmakers uit het hele land. Zij maakten op basis van een vooraf ingestuurd filmidee in vijf dagen ieder een volledige, nieuwe korte film in verschillende genres. De films die te zien zijn, zijn Misam, Weerschijn, Boeven, Tommie, Diep in het rood, Rushed, Levenslucht, Perspectief en Sofies Condo van filmteams uit Den Bosch, Arnhem, Raamsdonkveer, Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Soest.

Prijzen
Een vakjury, bestaande uit actrice Sytske van der Ster, schrijver/regisseur Aaron Rookus en filmprogrammeur Jan van den Brink van de Verkadefabriek buigen zich over de inzendingen en wijzen een winnaar aan. Die gaat, behalve met het felbegeerde Paradepaardje naar huis met geldprijs van 2.750 euro. Die geldprijs bestaat uit de Hermes Kunst & Cultuurfondsprijs van 500 euro, de BudgetCamera waardecoupon ter waarde van 750 euro én 1.500 euro uit het SOLOS Nieuwe Filmers budget gefinancierd uit het Van den Udenhout- Chappin prijzengeld. Dat prijzengeld mag niet zomaar in de zak gestoken worden, maar moet binnen een jaar worden uitgegeven aan het maken van een nieuwe film. Nieuwe Filmers biedt hen in de opstart een filmproducent als coach. Het Eindhoven Film Festival biedt de winnende film, tijdens de editie in 2019, een podium en maakt de film kans ook daar in de prijzen te vallen.

Meer berichten