Politiehond Bumper en zijn baasje Stephan tijdens een oefening in Hedel. Wanneer Bumper slaagt voor zijn examens als politiehond, zullen de twee afscheid van elkaar moeten nemen en zal de populaire hond verdwijnen van social media.
Politiehond Bumper en zijn baasje Stephan tijdens een oefening in Hedel. Wanneer Bumper slaagt voor zijn examens als politiehond, zullen de twee afscheid van elkaar moeten nemen en zal de populaire hond verdwijnen van social media. (Foto: Politie Rotterdam)

Politiehond Bumper klaar voor examens, einde van carrière op social media

DEN BOSCH - In korte tijd werd hij de bekendste en populairste politiehond van Nederland. Bumper en zijn baasje Stephan wonnen twee keer de Best Social Award in de categorie dieren en ontmoetten veel bekende en onbekende Nederlanders. Nu is het tijd voor Bumper om zijn examens in te gaan en een 'echte' politiehond te worden.

Dooor Lisette Broess-Croonen

Bumper en zijn baasje Stephan, bij de fans ook wel bekend als 'de bolle', werken bij het korps Rotterdam, maar wonen in de omgeving van Den Bosch. "Na jarenlang als hondengeleider gewerkt te hebben, zowel in Den Bosch als in Rotterdam, ben ik nu instructeur geworden. Als leerproces voor deze baan wilde ik heel graag zelf een keer een hond opleiden. Ik heb Bumper gekozen uit een nestje waarvan de vader ook een politiehond binnen ons korps is. Hij was van het nest de pup die het felste was op zijn eten. Dat is een goede eigenschap voor een politiehond."

Hoe het begon
Toen Bumper zeven weken oud was, ging hij met Stephan mee naar huis en vanaf de eerste dag ging hij ook mee naar het werk. "Die eerste dag stopte hij op het werk zijn kop in een leeg kwarkbakje en die foto plaatsten we voor de grap op het twitteraccount van de hondenbrigade. Daar kwamen zoveel leuke reacties op dat de afdeling communicatie ons vroeg om een filmpje van Bumper te maken. Dit plaatsten we op het facebookaccount van de politie Rotterdam en dat filmpje ging meteen viral. Toen is het idee ontstaan om zijn carrière van pup tot politiehond te gaan volgen. Timo van pro 24-7, de afdeling die sociale media van de politie Rotterdam begeleid, werd aan mij gekoppeld en we gingen regelmatig posten op Facebook. De populariteit van die posts ging echt door het dak heen. Bumper werd zo populair dat hij zijn eigen facebookpagina www.facebook.com/POLBumper kreeg waar hij nu meer dan honderdduizend volgers op heeft."

Best Social Award
Timo maakt de foto's en filmpjes en Stephan schrijft de teksten bij de stukjes. "Het moest niet te serieus worden, want dan haken mensen al snel af. Ik schrijf de teksten vanuit het oogpunt van Bumper en laat me daarbij voor schut zetten door mijn eigen hond. Ik houd wel van een beetje zelfspot. En deze manier van schrijven blijkt te werken, want de mensen vinden het leuk. Het is echt bizar wat er allemaal is gebeurd. Samen komen we in heel Nederland en we hebben al twee keer de Best Social Award voor dieren gewonnen. Ook hebben we uit handen van Mark Rutte de hulpverlenerspin gekregen. Ik heb een doos vol artikelen en andere spullen, waaronder tekeningen van fans. Er zijn een kalender en een boek geschreven en ook die waren meteen een succes. In het boek wordt alles beschreven vanuit Bumper, vanuit mijzelf en vanuit de schrijver Koen van Santvoord. De royalty's die voor de politie zijn, gaan allemaal naar Stichting Hulphond."

Geslaagd project
Voor de politie is dit een enorm geslaagd project. "Alles is eigenlijk positief en dat zijn we als politie niet gewend. Dankzij Bumper hebben we veel nuance kunnen brengen in het werk van de politie(hond). We laten zien wat een politiehond allemaal doet in zijn werk. En we laten zien dat het geen agressieve, losgeslagen dieren zijn. Het zijn juist heel sociale honden. Anders zouden ze dit werk ook niet kunnen doen. Ik vergelijk een politiehond wel eens met Rico Verhoeven. Een ontzettend aardige man, maar in de ring heb je als tegenstander een serieus probleem. Zo is het ook met politiehonden."

Waardevol
Hoewel Bumper met dit project heel waardevol is voor de politie, is er toch besloten om met het project te stoppen. "Als Bumper medio september slaagt voor zijn examens, komt hij bij een andere geleider terecht om de straat op te gaan. Ik zou zelf graag op social media met Bumper doorgaan, maar het is ook mooi als hij slaagt voor zijn examens. Bumper wordt gevraagd op allerlei evenementen, ook voor goede doelen. Het is echt fantastisch om gevraagd te worden voor het Sophia Kinderziekenhuis, Make a Wish en soortgelijke doelen. Dat je iets voor die kinderen kunt betekenen is heel waardevol, al sta ik zelf wel vaak met een brok in mijn keel. Maar het is geweldig om te zien wat Bumper voor die kinderen betekent. Voor de politie is deze positieve aandacht ook goed. Als ik Bumper kwijt raak, zal het zeer doen, want we hebben samen veel meegemaakt. Ik heb wel ontzettend veel geleerd van dit proces, ook over de kracht van social media. Voor mij was het winnen van de Best Social Award in 2018 en 2019 echt de kroon op mijn werk."

Meer berichten