Het kasteel in tudorstijl, gebouwd als buitenplaats, verworden tot vrijbuitersplaats en thans een locatie voor feesten en (trouw)partijen. Foto: Collectie Gemeente 's-Hertogenbosch Afdeling Erfgoed/foto: Dolf van Engelen.
Het kasteel in tudorstijl, gebouwd als buitenplaats, verworden tot vrijbuitersplaats en thans een locatie voor feesten en (trouw)partijen. Foto: Collectie Gemeente 's-Hertogenbosch Afdeling Erfgoed/foto: Dolf van Engelen. (Foto: Collectie Gemeente 's-Hertogenbosch Afdeling Erfgoed/foto: Dolf van Engelen.)

Boek over Kasteeltje Meerwijk, geschiedenis met een randje

ENGELEN - Rob Gruben, afgestudeerd bouwhistoricus en Bertie Geerts, werkzaam bij GEA, beiden geboren en getogen in het dorp Engelen, kregen samen, in hun jeugdige nieuwsgierigheid, een fascinatie voor het veelbesproken Kasteeltje Meerwijk aan de overkant van de Dieze. Op onderzoek, treffen zij een overvloed aan informatie, feiten en gebeurtenissen en beschrijven dit nu uitgebreid in hun boek: 'Meerwijk; Buitenleven aan de Diezkant'. Zij schetsen een verregaand uniek, zeer gedetailleerd beeld met interessante kaarten, prachtige foto's, en pikante feiten.

Door Ad Pijnenburg

DEN BOSCH - Hier een kort overzicht met nadruk op de jaren '70, '80 en '90, de periode die Kasteeltje Meerwijk in Nederland en zelfs internationaal zo bekend maakte.

Het was Jonkheer Johan Willem Hannes die in 1766 de 'Heerlijkheid Empel en Meerwijk' kocht. Hij vestigt zich in Meerwijk, aan de rechterzijde van de Dieze, tegenover Engelen en laat, naast het al bestaande landhuis Dieszigt, 'Huijse Meerwijck' bouwen als buitenverblijf voor de familie en koopt mettertijd landhuis Dieszigt erbij. Zelf bleef Johan Willem Hannes in Utrecht wonen. Hij verhuist in 1794 als weduwnaar naar een pand aan de Bossche Hinthamerstraat. Hij overlijdt daar in 1800 en zijn kinderen krijgen Dieszigt en Huijse Meerwijck toegewezen

Neogotisch tudorstijl
Als later Hendrik Anton van Thije Hannes, de familie heeft intussen een dubbele achternaam, Huijse Meerwijck erft laat hij het slopen voor een nieuw 'Kasteel Meerwijk'. De bekende architect Arnoldus van Veggel bouwt een prachtig in neogotisch tudorstijl kasteel met torentjes en rijkelijke versieringen aan bogen, trapgevels en pinakels.

Sloop
De erven van Hendrik Anton Van Thije Hannes, verkopen later de gehele nalatenschap aan dokter Franciscus Reijgers. In volgende jaren wordt de prachtige buitenplaats meermaals verhuurd maar zal langzaam haar natuurlijke schoonheid verliezen. Door opkomende stoomboot scheepvaart wordt een nieuw riviertracé noodzakelijk. De kop van de buitenplaats wordt afgesneden. Boomgaarden en de Engelse landschapstuin rondom het buitenhuis verdwijnen en ook het oude herenhuis Dieszigt wordt gesloopt ten behoeve van kanaalverbreding.

Ook het Kasteel Meerwijk zelf ondergaat een tragische fase door grillen van nieuwe bewoners. Rond 1900 wordt het prachtige Tudor-landhuis grotendeels gesloopt. Het wordt verkleind, de eerste verdieping plus kap verdwijnt en in delen van het huis worden fabrieksmatige activiteiten ondergebracht.

Herbouw
Als de vermogende Bossche brandstofhandelaar Franz Johann van der Velden in 1920 het Kasteel koopt voor zijn zoon Nicolaas, in ondertrouw met Betsie Sleutjes, laat hij het opnieuw verbouwen naar gelijkenis met het voormalige Tudor-Kasteel Meerwijk dat vervolgens pronkt als ooit tevoren.

Verhuur
Zodra zoon Nicolaas van der Velden met Betsie is getrouwd wordt hij eigenaar van Kasteel Meerwijk en bijgebouwen. Bewogen jaren gaan volgen die ruim in het boek worden beschreven. Als Nicolaas in 1966 overlijdt, emigreert weduwe Betsie naar familie in Nieuw-Zeeland. Zij verhuurt haar volledige bezit, aan de Bossche ondernemer Willie van de Liefvoort en zijn vrouw Jet Ackermans met verstrekkende, bizarre gevolgen. Het echtpaar, getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, bezit in de binnenstad meerdere panden en horecagelegenheden. Willie was bekend als succesvolle handelaar in speelautomaten en jukeboxen en is eigenaar van De Postiljon en de Jupiterbar en zijn huis aan de Graafseweg. Jet Ackermans had eveneens een aantal panden in de Stoofstraat, de Vughterstraat en in Simon Pelgrimstraat in wijk 'De Vliert'.

Chique horeca
Het Kasteel lijkt een kans om het 'imperium' uit te breiden met horeca, chique restaurant en het houden van party's. Binnen het echtpaar ontstaan er financiële spanningen. De panden van Willie 'waren tot aan de nok van het dak gefinancierd' en als Willie schulden blijft maken vraagt Jet met succes echtscheiding aan. Zij is wel nog bereid Willie's schulden af te betalen. Echter, ook Jet hield van dure sieraden en deed aan geldsmijterij in het Bossche uitgaansleven. Zij dekt dat met het regelen van koeriersdiensten vanuit haar 'Hasjiesj groothandelshuis Kasteel Meerwijk'.

Seksclub
Interpol pakt haar op. De Telegraaf vermeldt 23 november 1971 'Hasj-koningin van Den Bosch offerde haar koeriers gewetenloos op' ofwel, Jet liet haar koeriers in Spanje ongenadig 10 jaar gevangenisstraf uitzitten. Jet zelf moet in Rotterdam een half jaar gevangenisstraf uitzitten. Daar ontmoet zij prostituees en paait hen voor haar Kasteeltje. In de jaren die volgen breidt zij haar bordeel uit. In hoogtijdagen werkte er wel 22 'gastvrouwen'. Als Jet op doktersadvies stopt, verhuurt zij haar 'imperium' aan vaste klant koppelbaas Hans T. Hans laat de seksclub zeer luxe verbouwen in gelijkenis met Yab Yum Amsterdam en Boccassio Laren. Grote artiesten treden erop zoals Bill Haley, Fats Domino en Roy Orbinson.

Woonhuis en kantoor
Ook Hans T. ontkomt niet aan lust naar macht en geld en maakt schulden die hij met criminele activiteiten probeert weg te werken. Ook hij wordt gepakt. Het Brabants Dagblad kopte in 1984: 'Eis 2,5 jaar tegen ex-baas sexkasteel' en 'Meerwijk was broeinest van criminaliteit'. Als de nog altijd eigenaresse Betsie van der Velden in Nieuw-Zeeland overlijdt, erven zoons Henk en Frans haar Meerwijks bezittingen. Zij weten het moeizaam te verkopen aan Jet's dochter Henriëtte van de Liefvoort die het in 1999 weer doorverkoopt aan projectontwikkelaar Timo Bosma die er zijn woonhuis en kantoor inricht. Momenteel (2019) zijn het koetshuis en bijgebouwen ingericht voor (huwelijks)feesten, partijen, vergaderingen en congressen. Jonkheer Johan Willem Hannes zal het niet hebben voorzien.

Het boek 'Buitenleven aan de Dieskant' is te koop voor 29,95 euro bij Angrisa Heemkundekring Engelen via www.angrisa.nl.

Meer berichten