Na het lopen van een trail op Madeira, kreeg Ruud Wiegers de smaak goed te pakken. Vrijdag start hij met de Ultra Trail Mont Blanc.
Na het lopen van een trail op Madeira, kreeg Ruud Wiegers de smaak goed te pakken. Vrijdag start hij met de Ultra Trail Mont Blanc. (Foto: )

Rondje Mont Blanc tijdens Ultra Trail

DEN BOSCH - Honderdzeventig kilometer rond de Mont Blanc rennen. Dat is het doel van de Ultra Trail Mont Blanc. Bosschenaar Ruud Wiegers is één van de deelnemers en koppelt het evenement aan een goed doel, het KWF én doet mee aan enkele medische onderzoeken.

Door Lisette Broess-Croonen

In het dagelijks leven is hij vitaliteitscoach en loopt hij graag hard. "Ik sport veel. Op een gegeven moment werd ik geattendeerd op Alpe d'Huzes. Daar ben ik toen drie keer omhoog gefietst en drie keer omhoog gelopen. Gesterkt door mijn eigen kunnen, is het vanaf toen van kwaad tot erger gegaan. Afstanden werden langer en wegwedstrijden maakten plaats voor trailrunning. In de winkel van Jan Struycken, Lopers Company, zag ik foto's van zijn deelname aan een trail op Madeira. Dat zag er zo gaaf uit dat ik me heb ingeschreven. Een vijfenzestig kilometer trail was tot dan toe mijn langste afstand geweest. Ik finishte de honderdvijftien kilometer daar, maar ik ben toen ook helemaal kapot gegaan. Mijn trailmaatje David finishte ook en stelde als volgende wedstrijd de UTMB voor. Dé belangrijkste wedstrijd voor traillopers in Europa. Je dient wedstrijdpunten voor halen om deel te mogen nemen aan de loting. Vorig jaar werden we uitgeloot, maar nu mogen wij, met nog enkele andere Nederlanders, meedoen!"

Hoofdlampje aan
Vrijdag 30 augustus vertrekken ruim tweeduizend lopers om 18.00 uur voor een "rondje" Mont Blanc. "Na vier uur lopen is het donker, dan ga je verder met je hoofdlampje aan. Op de paden is geen verlichting. We komen door dorpjes waar verfrissingsposten zijn en waar je kan slapen, maar ik denk niet dat ik dat kan. Er is een tijdslimiet van zesenveertig en een half uur. Veel tijd om te rusten is er dus niet. Je loopt op hoogte in de bergen en dag en nacht door. Je moet door om binnen die limiet de finish te behalen. Het wordt niet gemakkelijk maar als je er doorheen zit, komt er altijd weer een moment dat het weer beter gaat."

Sponsoren
Wiegers besloot mee te doen aan deze trail vanwege de sportieve uitdaging. "Ik wordt gelukkig van hardlopen in de bergen. Maar ik besloot mijn deelname ook te koppelen aan een goed doel. In mijn omgeving zijn verschillende mensen overleden aan kanker en anderen genezen van deze ziekte. Waaronder ook mijn trailmaatje David, die gelukkig wel weer mee kan doen. Mensen met kanker moeten ook door. Daarom wil ik geld ophalen voor het KWF." Sponsoren kan via de website acties.kwf.nl/fundraiser/ruudwiegers.

Extra dimensie
De organisatie van de UTMB doet veel aan gezondheid en de trail is geschikt voor onderzoek naar de effecten van duurinspanningen. "Ik neem vrijwillig deel aan een Amerikaans onderzoek dat het effect op hart- en longfunctie meet en als enige Nederlander neem ik ook deel aan een Frans onderzoek. Het NTR-programma 'De kennis van nu' volgt dat onderzoek en heeft mij gevraagd of ik daaraan wil meewerken. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar slaapproblemen en concentratie. Zo krijgt mijn uitdaging een extra dimensie."

Meer berichten