Een van de locomotieven die zaterdag 21 september tussen Den Bosch en Tilburg stomen. Dit jaar komen er twee bij, wat het totale aantal locs op vier brengt. Ook dit jaar kun je met de treinen meerijden.
Een van de locomotieven die zaterdag 21 september tussen Den Bosch en Tilburg stomen. Dit jaar komen er twee bij, wat het totale aantal locs op vier brengt. Ook dit jaar kun je met de treinen meerijden. (Foto: )

Tjoek tjoek; de stoomlocs komen weer!

DEN BOSCH - In navolging van het succes van vorig jaar stomen zaterdag 21 september vier grote stoomlocomotieven Station 's-Hertogenbosch binnen. Wat vorig jaar begon met een ideetje van ModeltreinCenter Den Bosch krijgt nu een retour, waarmee de modeltreinenspeciaalzaak haar tienjarige bestaan viert. Stadsblad Den Bosch mag twee keer twee retourtjes weggeven voor deze treinreis tussen Den Bosch en Tilburg.

"Den Bosch onder Stoom is in 2018 ontstaan vanuit een vraag uit mijzelf", legt organisator en Bosschenaar Martijn Lankhaar van ModeltreinCenter Den Bosch uit. "Ik ben zelf een hele grote liefhebber van die grote, oude stoomlocomotieven en ga regelmatig naar het buitenland om ze te fotograferen. Vorig jaar stelde ik de vraag aan de klanten van mijn winkel ModeltreinCenter Den Bosch wat ze er van zouden vinden als dergelijke grote locomotieven rondom Den Bosch zouden gaan rijden. Binnen een paar dagen werd dat bericht door ruim 20.000 mensen bekeken en gedeeld op Facebook en zo is het evenement geboren, wat resulteerde tot de eerste editie in september 2018."

Geen twee, maar vier
Vanwege dat grote succes van vorig jaar en het tienjarig winkelbestaan herhaalt ModeltreinCenter Den Bosch het evenement dit jaar op zaterdag 21 september, maar dan groter. Vier grote Duitse locomotieven rijden heen en weer tussen Den Bosch en Tilburg. Ieder weegt een paar honderd ton, verbruikt 35.000 liter water en honderden tonnen kolen. "Drie locs zijn gebouwd tussen 1955 en 58, vrij laat dus", vertelt Martijn. "En de vierde loc komt uit 1939, is nog een stukje groter dan de andere drie en heeft wielen van bijna 2 meter doorsnede. De locomotieven reden voor de Deutsche Bundesbahn, voor snelle reizigerstreinen. Gemiddeld kan zo'n loc 130 kilometer per uur afleggen."

Nostalgie
Sporen van Martijns treinpassie gaan terug tot in zijn vroege jeugd, toen hij een jaar of 5 was. "Toen ik jong was ging ik in de zomervakantie ieder jaar met mijn ouders naar de Veluwe", herinnert hij, "want tussen Apeldoorn en Dieren rijden voor toeristen locomotieven van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij op een oud spoorlijntje. Twee van die locomotieven komen nu naar Den Bosch, die ik vroeger dus als 5 jarige al zag."

De andere twee locomotieven komen van de Stoom Stichting Nederland uit Rotterdam, en die deed vorig jaar ook mee. Nieuw dit jaar is dus de VSM, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Alle locomotieven zijn voorzien van dezelfde beveiliging als de moderne treinen, en daarom mogen ze van ProRail (de eigenaar van het spoor in Nederland) tussen de NS-treinen rijden.

'Gaaf en bijzonder'
Als Martijn niet in het buitenland is om foto's van treinen te maken, verkoopt hij modeltreinen vanuit zijn speciaalzaak aan de Vughterstraat. Inmiddels bestaat de winkel 10 jaar en is die uitgegroeid tot één van de bekendere winkels in Nederland. "Het is erg gaaf wanneer je jouw passie kunt combineren met een zakelijk succes, dat is gewoon heel erg mooi", vertelt Martijn "Ik kan mij nog goed herinneren toen we vorig jaar tijdens de eerste editie van Den Bosch onder Stoom Den Bosch het station kwamen binnengereden, honderden bekende gezichten stonden rond 09.00 uur op het perron, Klanten, familie, oude leraren, vrienden. Uiteindelijk verkochten we 2.500 kaartjes. Ja, gaaf en bijzonder, het geeft ook veel energie. Op naar de komende 10 jaar!"

Stadsblad mag twee keer twee retours weggeven voor de historische treinreis tussen Den Bosch en Tilburg. Stuur, om daar kans op te maken, voor woensdag 11 september een mail naar winactie@modeltreincenter.nl, met motivatie waarom jij moet winnen! 

Instappen!
Wie ook fan is van oude treinen, of een retourtje Den Bosch-Tilburg (of vice versa) eens op een andere manier wil meemaken kan een treinkaartje kopen. Een retourtje kost 25 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen. Kaarten zijn te koop via de webshop van ModeltreinCenter Den Bosch.

Meer berichten