De achtkant staat al klaar om op zijn plek gehesen te worden. Dat gebeurt zaterdag 31 augustus. Belangstellenden zijn welkom om te komen kijken, de koffie staat vanaf 10.00 uur klaar. Foto: Henk van Esch
De achtkant staat al klaar om op zijn plek gehesen te worden. Dat gebeurt zaterdag 31 augustus. Belangstellenden zijn welkom om te komen kijken, de koffie staat vanaf 10.00 uur klaar. Foto: Henk van Esch (Henk van Esch Fotografie )

De Zwaan gaat de lucht in; hoogtepunt voor de Vinkelse molen

VINKEL - "Het hoogtepunt tot nu toe". Zo omschrijft Jan van der Lee de megaklus die aanstaande zaterdag 31 augustus op stapel staat. Dan wordt de achtkant, de romp van Molen de Zwaan in Vinkel, met een enorme kraan op zijn plaats gezet.

Als de vijfentwintig ton wegende kolos op zijn plaats staat, lijkt het bouwwerk nog meer op wat het uiteindelijk moet worden: een replica van Molen de Zwaan. De molen die in 1964 naar de Verenigde Staten is verscheept en nu fier draait in het plaatje Holland in de staat Michigan. Het herbouwen van de molen is een project dat tien jaar geleden begon met oprichten van Stichting De Vinkelse Molen. Naast het 'terugbrengen' van een stuk cultuurhistorie, moest de molen ook de leefbaarheid in Vinkel vergroten. "Daarin zijn we nu al geslaagd", vertelt bestuurslid Jan van der Lee enthousiast. "We hebben een prachtige club met ruim 150 vrijwilligers die op allerlei manieren een steentje bijdragen. Samen laten we zien dat je met inzet, samenwerken en slimme ideeën zelfs 'wilde' dromen kunt waarmaken. Ook hebben we de verbinding met Holland in Michigan aangehaald. Dat heeft op 30 juni geresulteerd in een bezoek van het management van Windmill Island Gardens en een donatie van 2.000 dollar."

Trots visitekaartje
Het plaatsen van het achtkant gebeurt precies vijf jaar nadat de eerste schop de grond in zijn gegaan. Een 'moment' dat destijds niet door kon gaan vanwege het plotselinge overlijden van de toenmalige voorzitter Tonny van der Lee. "Hij zou trots zijn geweest op wat hier sindsdien is gerealiseerd", vertelt Jan. "Met ruim 150 man is er gewerkt om dit alles voor elkaar te krijgen. Het maakt ook ons en heel Vinkel trots op deze prachtige prestatie. De molen groeit nu echt uit boven de horizon en wordt steeds meer een visitekaartje van ons dorp".

Nog vele uitdagingen
Van het plaatsen van de molenromp maakt de stichting een happening. De koffie staat vanaf 10.00 uur klaar voor nieuwsgierigen die de klus komen aanschouwen. De Vinkelse Molen ziet het als het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de bouwactiviteiten tot nu toe."De plaatsing van het achtkant is een feestelijke mijlpaal", legt Jan uit. "Maar het betekent niet dat we nu rustig achterover kunnen leunen. Integendeel, we willen de molen in september 2020 kant-en-klaar opleveren, dan zijn er nog vele uitdagingen. We hebben nog flink wat werk te verrichten."

Meer berichten