Neuroloog Thom Timmerhuis is de eerste somnoloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij helpt mensen met slaapproblemen, niet alleen op neurologisch gebied (hersenen en zenuwen), maar op alle vakgebieden.
Neuroloog Thom Timmerhuis is de eerste somnoloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij helpt mensen met slaapproblemen, niet alleen op neurologisch gebied (hersenen en zenuwen), maar op alle vakgebieden. (Foto: Lisette Broess-Croonen)
Uit het JBZ

JBZ heeft eerste slaapdokter in huis

DEN BOSCH - Sinds april heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis er een nieuw soort specialist bij. Neuroloog Thom Timmerhuis behaalde het Europees erkende slaapexamen en mag zich daarmee de eerste somnoloog, ofwel slaapdokter, van het JBZ noemen.

Door Lisette Broess-Croonen

Sinds 2015 heeft het JBZ een geaccrediteerd Slaap Waak Centrum. "De afdelingen neurologie, KNO en longgeneeskunde werken hierin samen om mensen met slaapproblemen te helpen. Om volgend jaar een nieuwe accreditatie te krijgen, is het een vereiste om een somnoloog in huis te hebben. Een somnoloog heeft kennis van álle vakgebieden op het gebied van slaapstoornissen. In mijn geval dus niet alleen van de neurologische kant, maar ook op het gebied van KNO en longgeneeskunde. Nu ben ik nog de enige somnoloog in het ziekenhuis, maar ons streven is om meer artsen het examen te laten doen. We willen de kwaliteit van ons centrum laten groeien."

Slaapapneu
In het Slaap Waak Centrum komen wekelijks tientallen patiënten. De vier neurologen binnen het centrum zien gezamenlijk twintig tot dertig patiënten per week. De KNO-artsen zien er nog meer. "Slaapapneu is al jaren lang een veel voorkomend probleem en is ook de meest voorkomende slaapstoornis. Dat zal door de toenemende zwaarlijvigheid van de bevolking alleen maar toenemen. Maar we zien ook steeds meer mensen met andere slaapklachten, zoals overmatige slaperigheid overdag, slapeloosheid in de nacht en ook steeds meer vreemde gedragingen tijdens de slaap. Een voorbeeld daarvan is de REM-slaap gedragsstoornis. Normaal is je lichaam uitgeschakeld tijdens deze slaapfase, maar bij deze stoornis leven mensen hun dromen actief uit. Soms hebben mensen vooral het gevoel dat ze slecht slapen, maar overdag zijn ze niet moe. Dan valt het meestal wel mee. Op het moment dat je overdag last hebt van je slaapprobleem, is het een goed idee om naar de arts te gaan."

Natuurlijke ritme
Slaap kan alleen echt goed gemeten worden met elektroden op het hoofd. "Maar eerst probeer je met tips en adviezen al een beter slaappatroon te krijgen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een verkeerd slaap-waak ritme of nemen gewoon te weinig slaap. Er zijn heel veel factoren die je mee moet nemen. Voor veel mensen is het doorvoeren van een nieuw patroon moeilijk. In ons ziekenhuis zijn speciale slaapcoaches die daarbij kunnen helpen. Rust, reinheid en regelmaat zijn belangrijk voor een goede slaap. We adviseren onder andere om de kamer goed donker te maken, twee uur voor het slapen gaan geen helder beeldscherm meer te kijken, geen alcohol, koffie of energiedrankjes te drinken en niet laat op de avond te sporten. Je moet proberen je aan je natuurlijk ritme te houden.

Belangrijk
"Slaap is heel erg belangrijk en het belang ervan krijgt gelukkig ook steeds meer aandacht. De groep mensen met slaapproblemen groeit. Bij de huisarts is het een van de meest voorkomende klachten. Vroeger werd dat vaak weggewoven, maar nu wordt het steeds meer erkend als echt probleem. Er is gelukkig steeds meer kennis over slaap en de complexe factoren die een rol spelen. Er zijn nog niet veel somnologen, maar deze groep zal naar verwachting ook steeds verder gaan groeien. Ze denken er zelfs over om slaap als een aparte studie binnen de geneeskunde te maken."

Iedere eerste woensdag van de maand verschijnt er in het Stadsblad een artikel met betrekking tot het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In deze aflevering is het woord aan Thom Timmerhuis, de eerste somnoloog of slaapdokter van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Meer berichten