De Vughtse Fleur gaat vijf maanden naar India om te helpen bij een project voor straatkinderen. "Ik wil iets doen voor de bevolking daar."
De Vughtse Fleur gaat vijf maanden naar India om te helpen bij een project voor straatkinderen. "Ik wil iets doen voor de bevolking daar." (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Fleur van Veen uit Vught gaat in India straatkinderen helpen

Omdat ze zichzelf nog niet klaar vond voor de Kunstacademie, besloot de achttienjarige Fleur van Veen om een tussenjaar te nemen. Een jaar waarin ze wilde reizen én iets wilde doen voor de lokale bevolking. In september vertrekt ze naar India om vijf maanden te werken met straatkinderen.

door Lisette Broess-Croonen

VUGHT - "Ik wil nog iets van de wereld zien voor ik ga studeren. Vorig jaar ben ik met mijn ouders naar Sri Lanka geweest. Een bijzondere ervaring, maar ik voelde me vaak wel bezwaard als rijke blanke toerist, ook al probeerden we dat niet te zijn. Ik wilde heel graag iets terugdoen voor de bevolking. Toen ik besloot om naar India te gaan, kwam ik via een kennis in contact met iemand die voor Don Bosco vrijwilligerswerk had gedaan. Die organisatie heeft projecten met straatkinderen en vrijwilligers ondersteunen de vaste staf. Wij brengen de kinderen naar school, serveren het eten, geven bijles en sporten en knutselen met ze."

Don Bosco

De Vughtse is al een jaar bezig met de voorbereidingen voor de reis. "De Nederlandse tak van Don Bosco is Samen. Zij begeleiden ons tijdens het hele traject. Het begon met een kennismakingsgesprek en iets later een weekend met workshops. Zo leerden we onder andere dat we moeten voorkomen dat de kinderen zich aan ons hechten. Ze hebben allemaal hechtingsproblemen en mogen zich alleen hechten aan de vaste staf, anders is het te moeilijk voor ze. Toen ik geschikt was bevonden om mee te doen, moest ik een maatje zoeken. Dat is Annelinde uit Zwolle geworden, een meisje dat zich ook als vrijwilligster had aangemeld en die al eerder in India is geweest. Ik kreeg een begeleider toegewezen met wie ik enkele gesprekken heb gevoerd. We gaan binnenkort ook nog een weekend naar de Wallen om met social workers te praten. In september vertrek ik dan eindelijk naar India."

Daar heeft ze ontzettend veel zin in, maar spannend is het ook. "Je kunt je niet echt voorbereiden op de cultuur en hectiek van dat land. Maar ik pas me meestal makkelijk aan. Ik kijk ernaar uit dat het leven simpeler wordt. Je gaat echt terug naar de basis. Daar met die kinderen om te gaan, zal ik ook een andere kijk op mijn eigen leven krijgen. De nood is daar heel erg hoog. Nergens op de wereld leven meer mensen op straat dan in India. Dat is echt heel erg heftig en ik denk dat ik het wel moeilijk vind dat ik daar zo machteloos ben. We kunnen maar een klein deel van de kinderen helpen, maar dat is toch beter dan niets."

Sponsoren gezocht

Waar veel andere organisaties aan vrijwilligers vragen om geld mee te nemen, hoeft dat bij dit project niet. "Maar ik wil toch sponsorgeld meenemen. Die kinderen hebben gebrek aan van alles, zoals matrassen, pyjama's en speelgoed. We weten nog niet waar de meeste behoefte aan is, dus ik wil het geld meenemen naar India en daar ter plekke de spullen kopen. Iedereen kan me nog sponsoren voor dit goede doel. Contact opnemen kan via fleurvanveen@outlook.com of 06-38259733.

Meer berichten